Ima li izborna tišina smisla u vreme interneta i društvenih mreža? 1Foto: Z. S. M.

 

I dok traje dvodnevna predizborna tišina, kao i prethodnih godina opravdano se postavlja pitanje koliko je danas, u doba digitalnih medija i društvenih mreža ova, po mnogima, anahrona „institucija” demokratije uopšte ima svrhu i da li se krši. Po mišljenju naših kolega novinara iz čitave Srbije, potpuno je besmslena i zloupotrebljava se i to ne samo zbog digitalne ere i sveprisutnih društvenih mreža.

– Izborna tišina nema nikakvog smisla u današnje vreme kada imamo društvene mreže, na koje nije primenljiva. Važno mi je da naglasim: u tih 48 sati na mrežama su najglasniji oni koji se, inače, kunu u izbornu tišinu. Ali stvarno, taj institut nema smisla čak i bez društvenih mreža, kaže Jovana Gligorijević, novinarka Vremena.

Ona je kako ističe imala sreće da bude u SAD 2016. godine pred izbore koje je dobio Tramp.

– Jedino pravilo koje kod njih važi jeste da ne možeš da deliš promotivni materijal ispred biračkog mesta na dan izbora. Čak članovi biračkog odbora svima dele nalepnice na kojima piše „Glasam”, kao jedan od načina da podstaknu izlaznost, navodi ona, dodajući da „ sve u svemu, zaista ne vidi smisao predizbornog ćutanja”.

Jedino što joj pada na pamet kao potencijalna korist jeste da novinari koji prate izbore malo predahnu.

– Ali, to baš i nije neki jak razlog. Uz to, nema predaha: svi znamo da za 48 sati sledi nešto bitno i lomimo mozak kako da popunimo medije sadržajima, a da ne prekršimo izbornu tišinu. Zapravo, u ova dva predizborna dana, mediji su po pravilu puni besmislenih i nebitnih sadržaja. I na kraju: pomalo je smešno što svi mislimo samo na jednu stvar, izbore, a ne smemo da pisnemo, zaključuje Jovana Gligorijević.

„Naprednjaci” grubo krše sva druga izborna pravila

Izborna tišina, po mišljenju Miroslava Jovanovića, glavnog urednika „Kragujevačkih” nedeljnih novina, jeste zakonom definisana i sankcionisana i, koliko on vidi – donekle se poštuje.

– Međutim, tih 48 sati „ćutanja” ništa ne znači ako se uporedi sa sijaset drugih izbornih pravila koji se grubo krše, od strane vladajuće stranke i režimskih medija. Izborna bitka naprednjaka koja traje ne samo tokom kampanje, već sve vreme njihove vladavine, ni na koji način ne može da bude „utišana” tokom dva dana i dve noći, niti da promeni stanje javnog mnjenja koje je godinama zombifiovano i indoktrinirano, tvdi on.

S druge strane opoziciji je, po Jovanovićevim rečima, sve to vreme u „ćutanju” jer su joj u dominantnim medijima uglavnom usta zapušena, ona se javnosti predstavlja kao antidržavna i izdajnička, dakle kao meta za odstrel. Kada bi bilo moguće da samo za nju ne važi izborna tišina, u ta dva dana ništa ne bi moglo da se promeni.

– Tišina takođe, gubi praktični značaj jer ne važi za društvene mreže, a poznato je da svi politički akteri ovaj način komuniacije maksimalno koriste za promociju svojih političkih stavova. I pošto su i ovi lokalni izbori nalik na dogovorenu, nameštenu sportsku utkamicu, u simulaciji jednog demokratskog procesa, izborna tišina ima značaj koliko i zaletanje ljudi na kladionicama kod igranja na svoje favorite, ne znajući da su sve trikovi i nameštaljke, ističe Miroslav Jovanović.

Nema puno smisla da se izborna tišina primenjuju u medijima

I za Bojanu Vlajović Savić, zastupnicu Udruženja građana „Res Publika” i šeficu njihove posmatračke misije na decembarskim loklanim izborima – izborna tišina je potpuno besmislena u digitalno doba.

– Bez mogućnosti da se prate i konrolišu objave na društvenim mrežama i drugim internet platformama zaista nema puno smisla da se pravila o izbornoj tišini primenjuju u medijima. Političari, odnosno kandidati na izbornim listama će svakako nastojati da dođu do birača i u tom periodu i svedoci smo da brojne aktivnosti planiraju i ciljano sprovode baš u periodu izborne tišine, kaže ova naša sagovornica.

Zbog toga se, po njenom mišljenju, gubi smisao ideje da će izborna tišina omogućiti građanima da malo predahnu nakon kampanje, da imaju vremena da sumiraju utiske o porukama kojima su bili izloženi i da u miru promisle i odluče kome će ukazati poverenje.

– Mislim da bi bilo dobro uvažiti realnost i ugledati se na praksu koja postoji u razvijenim evropskim demokratijama i izbornu tišunu ukinuti, odnosno ograničiti je samo na izborni dan, sumira Bojana Vlajović Savić za Danas.

Za vreme predizborne tišine se najaktivnije dele namirnice i socijalni paketi

Ljiljana Stojanović, urednica portala JUGpress skreće pažnu na već poznatu činjenicu da se baš u predizbornoj tišini najaktivnije dele namirnice biračima koji su na dnu socijalne lestvice.

– Takođe, društvene mreže su usijane od predizbornih obećanja. Praktično, predizborna tišina postoji samo formalno jer u vreme društvenih mreža ali i aposlutnog nepoštovanja svih predizbornih i izbornih pravila predizborne tišine praktično i nema, podseća ona.

Po njoj subota pred izbore je vreme kada se dele: šecer, ulje, drva, socijalni paketi…

– I agituje na terenu, traže glasovi ili prete da se glasa za njih, proveravaju kapilarni glasovi i uopste stranačka aktivnost je najveća. Tako je danas i u Nišu, Bujanovcu, Preševu, Surdulici, Bosilegradu…, nabraja Liljana Stojanović, naša koleginica iz Leskovca.

Ima li izborna tišina smisla u vreme interneta i društvenih mreža? 4
SNS SMS na dan izbora Kragujevac – april 2022. godine Foto: Z. S. M.

A, sutra od jutra kreći i već dobro poznate SMS i Viber poruke sa podsećnjem da „obavite svoju građansku dužnost” i naravno – za koga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari