INTERVJU Danilo Babić, kandidat za gradonačelnika Novog Sada pokreta "Kreni-Promeni": Nema saradnje sa SNS, čim dođemo na vlast menjamo Generalni urbanistički plan 1Foto: "Kreni-Promeni"

Advokat Danilo Babić, kandidat za gradonačelnika Novog Sada pokreta „Kreni-Promeni“ kaže za Danas da posle izbora jedino što ne dolazi u obzir je saradnja sa Srpskom naprednom strankom.

Babića u Novom Sadu šira javnost nije imala prilike da upozna, jer kako kaže njegovo delovanje u pokretu „Kreni-Promeni“ do ovih izbora nije bilo javne prirode. Pošto je advokat, bavio se pre svega pravnom podrškom u organizaciji.

– Moje delovanje je postalo javno onda kada smo odlučili da se kandidujemo na lokalnim izborima i kada su mi kolege iz tima ukazale čast da budem prvi među jednakima. To što sam novo lice na lokalnoj političkoj sceni i što nisam nikad ranije bio deo neke političke organizacije ne vidim niti kao prednost niti kao manu. Politika utiče na gotovo sve segmente našeg života, od cena u prodavnicama, do kvaliteta vazduha koji udišemo, stoga je neophodno da se uključujemo u političke procese. Kreni-Promeni je u u politiku ušao da bismo ponudili konkretna rešenja za dobrobit građana – kaže Babić.

Približavamo se „danu odluke“, kampanja je skoro pa gotova. Šta nas očekuje 2. juna hoće li izbori u Novom Sadu biti regularni? I koja će biti Vaša reakcija ako taj dan opet ispred biračkih mesta vidimo ljude sa duplim spiskovima, crne automobile i razne „sumnjive tipove“?

– Iluzorno je očekivati da ćemo pod ovim autokratskim režimom dobiti regularne izborne uslove. U takvoj situaciji jedini način da pobedimo jeste da, sportskim rečnikom, neregularnosti nadoknadimo boljom igrom. Bolja igra znači da se trudimo da dođemo do svakog dela grada i upoznajemo građane sa našim planom koji će promeniti Novi Sad.

Puno se priča o biračkim spiskovima koji u Novom Sadu (kao i u drugim gradovima) nisu tačni. Da li ste tražili uvide u biračke spiskove u Novom Sadu i da li ste ih dobili?

Uvid u birački spisak je onemogućen opoziciji u Novom Sadu i jasno je da je birački spisak kontaminiran. Međutim, uvereni smo da niko nije jači od građana Novog Sada i da kada izađemo masovno na izbore Novi Sad ima šansu da konačno pobedi. Na izborni dan u sprečavanju izbornih neregulasnosti ključno je da sve opozicione liste deluju koordinisano.

Da li ste imali kontakte sa udruženom opozicijom u Novom Sadu i ponudu da pristupite toj koaliciji? Odnosno, zbog čega ste se odlučili da izlazite samostalno na izbore?

Sva istraživanja su pokazala da najveći doprinos promenama dajemo ukoliko izađemo samostalno na izbore. Sa kolegama sa drugih opozicionih lista razgovaramo prvenstveno o tome kako da zajedno sačuvamo glasove građana i sprečimo krađu.

Sa kim vidite eventualnu saradnju u budućnosti ako budete u prilici da formirate gradsku vlast, a sa kim ne bi sarađivali ni po koju cenu?

Naravno, otvoreni smo za saradnju sa svim opozicionim listama, sa svima onima koji su spremni da prihvate naš program, a koji podrazumeva jednaka davanja za decu u svim vrtićima, mere za sprečavanje korupcije i očuvanje zelenih površina. U obzir ne dolazi bilo kakva saradnja sa Srpskom naprednom strankom i njihovim koalicionim partnerima.

INTERVJU Danilo Babić, kandidat za gradonačelnika Novog Sada pokreta "Kreni-Promeni": Nema saradnje sa SNS, čim dođemo na vlast menjamo Generalni urbanistički plan 2
Foto: Kreni-Promeni

Kako komentarišete „poplavu“ izbornih lista grupa građana u Novom Sadu?

Svima je jasno da iza velikog broja lista koje su kandidovale razne grupe građana stoji aktuelna vlast. U Novom Sadu niko nije video ni gde su ni kada su te liste prikupljale potpise za kandidaturu. Takođe, njihovom kandidovanju nije prethodila bilo kakva aktivnost, niti su pokazali neku aktivnost u kampanji.

Kako uopšte ocenjujete predizbornu kampanju u Novom Sadu? Stiče se utisak da je ipak nekako „mlaka“ ili se možda varamo? Primera, nismo baš videli pokušaje nametanja tema kao što je bogaćenje novosadskih naprednjaka ili slično?

Kampanja naše liste „Dr Savo Manojlović- I ja sam Novi Sad- Kreni Promeni“ je izuzetno dinamična. Od ujutru do kasno uveče smo svaki dan na terenu i u razgovoru sa građanima. Pogrešan utisak mlake kampanje se stiče prevashodno zbog odsustva emisija debatnog tipa sa predstavnicima vlasti. To predstavlja problem već godinama. Vlast je u kampanji sa najvišeg nivoa plasirala teme nacionalne prirode, zanemarujući potpuno svakodnevne probleme građana u njihovim lokalnim sredinama. To što su se neki ljudi iz vlasti ili bliski vlasti obogatili poslednjih godina je pitanje korupcije, a borba protiv korupcije je itekako naša tema u ovoj kampanji. To je tema kojoj smo posvetili značajnu pažnju u našem programu. Na čelu našeg antikorupcijskog tima je profesor Slobodan Tomić, stručnjak na temu borbe protiv korupcije. Najveća korupcija se odvija u domenu javnih nabavki i naše konkretna mera je da uvedemo princip referentnih cena gde ćemo ograničiti novac koji se može izdvojiti za određeni proizvod. Tako npr. klupa ne može da bude plaćena više od primera radi osamsto evra ili toalet od dve hiljade evra. Na ovaj način ćemo sačuvati do sto miliona evra godišnje u budžetu Novog Sada.

Obećali ste nekoliko stvari ako dođete u priliku da budete na vlasti, izvojio bih dve – zabranu izgradnje Novog Sada na vodi i moratorijum na seču šuma na Fruškoj gori. Kako to konkretno planirate da ostvarite?

Projekat Novi Sad na vodi ćemo zaustaviti izmenom Generalnog urbanističkog plana tako što ćemo ovaj deo Novog Sada proglasiti zaštićenim područjem, područjem na kojem je zabranjena gradnja. Želimo da to ostane netaknuti kutak prirode u našem gradu, a ne da tu niknu zgrade i do dvadeset spratova. Što se moratorijuma na seču šuma Fruške Gore tiče, grad Novi Sad će svojim političkim autoritetom uticati na Nacionalni park „Fruška Gora“ i Javno preduzeće „Vojvodinašume“ da ovom merom sačuvamo i obnovimo ovaj zajednički dragoceni resurs.

Koji bi bio Vaš prvi potezi da postanete gradonačelnik?

Prvi potezi naše liste i mene lično, kao gradonačelnika, će biti povećanje subvencija za privatne vrtiće, zaustavljanje projekta Novi Sad na vodi, borba protiv korupcije uvođenjem javnih nabavki zasnovanih na referentnim cenama i sanacija štete koju je prouzrokovala gradnja podzemnih garaža. Naravno, pored ovih tu su i mnogi drugi problemi koje Novi Sad ima, koje ćemo rešavati u skladu sa našim programom.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari