INTERVJU Ivan Manić: Valjevu je potreban domaćin, a ne rasipnik 1Foto: Ivan Manić / Privatna arhiva

Valjevu nedostaje prvenstveno vlast koja svoje planove i namere usmerava poštujući želje i potrebe Valjevki i Valjevaca. Svi ti projekti koje ste pomenuli najavljivani su u više navrata. Bolnica je u izjavama gospodina Vučića iz 2018. i 2022. najavljivana podjednako pompezno, ali su cifre varirale između 25 i 30 miliona evra, da bi prilikom poslednje posete narasle na čitavih 110 miliona.

Cilj je jasan, obezbediti još jedan mandat za vlast SNS-a, a da pritom lokalna vlast nema nikakvog legitimiteta, jer je plastično pokazala da se njihova politika svodi na ispunjavanje diktata iz Beograda, kaže za Danas Ivan Manić, kandidat za gradonačelnika opozicione liste „SVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može“, odgovarajući na pitanje šta nedostaje i šta ova lista nudi Valjevu s obzirom na to da SNS obaćava rekonstrukciju bolnice, halu sportova i prugu Valjevo -Vrbnica uz postojeće projekte koji su već u toku.

* Koliko je alarmantno zagađenje vazduha u Valjevu i imate li plan da se to reši? Koji još problemi muči Valjevce a lako su rešivi ako ima političke volje?

– Po podacima međunarodno relevantnih institucija, 250 građana Valjeva godišnje umre od posledica zagađenja vazduha. Zvuči skoro neverovatno podatak da sadašnja gradska vlast toliko ignoriše ovaj problem da nije bila u stanju čak ni da usvoji i sprovede lokalni plan kontrole zagađenja vazduha, a kamoli obezbedi ispunjenje konkretnijih koraka da se situacija poboljša. Stručna javnost i građani godinama upozoravaju na alarmantno stanje, predlažu i konkretne korake, poput zamene energenata u “Krušiku”, čiji pogoni proizvode i do 25 odsto aerozagađenja, ali gradska vlast ostaje nema. Gradski budžet od 45 miliona evra godišnje troši se nedomaćinski, prošle godine manje od polovine utrošeno je na javne radove, uglavnom investicione, a 60 odsto budžeta odlazi na plaćanje usluga i roba. Ovom gradu potreban je domaćin, a ne rasipnik. Ionako osiromašeno, Valjevo očekuje i vapi za odgovornom i požrtvovanom gradskom vlašću.

* U Valjevu je napravljena široka opoziciona koalicija, sa vama su i partije koje u Beogradu izbore bojkotuju. Ipak, ima li straha od bojkota, odnosno da li uspevate da doprete do svih opozicionih birača i na koji način, budući da SNS intenzivira kampanju?

– Na to smo naročito ponosni. Zajednički nastup najvećeg broja opozicionih organizacija u jednoj koaliciji pod nazivom sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može osvetlao je obraz Valjevcima i pružio dobar primer ostalim gradovima u Srbiji. Mišljenje i zaključak lokalne, ali i republičke javnosti potpuno je jasan i često se može čuti – važno je da ste zajedno. Od samog početka saradnje, koja se iz koordinacije za izbore saveta mesnih zajednica 2022, preko priprema za opšte izbore u decembru 2023. (na kojima su članice naše koalicije pobedile na gradskim izbornim mestima i osvojile 35,5 odsto ukupnog broja glasova) pretvorila u još čvršću i bolju saradnju tokom ove kampanje, Valjevci su pokazali snagu sloge i zajedništva. Ideološka i identitetska pitanja ostavljena su potpuno po strani, jer su za lokalne izbore potpuno nebitna. Dišemo isti vazduh, volimo i poštujemo iste vrednosti, tradiciju i simbole, brinemo o istim problemima kao i naši sugrađani. Naša tri principa – ujedinićemo Valjevo bez obzira na političku pripadnost, o Valjevu će se odlučivati u Valjevu, a ne u centrima političke moći van njega i obezbedićemo odgovornost, zakonitost i javnost u radu, kako bi se znalo ko, šta, kako radi i koliko to košta – postala su putokaz i glavna misija naše zajedničke borbe za bolji i lepši grad koji svi sanjamo tako dugo.

INTERVJU Ivan Manić: Valjevu je potreban domaćin, a ne rasipnik 2
Foto: Kolubarske.rs

* Kako tumaćite dolazak Vučića u Valjevo? Da li je to znak da pobeda SNS tu nije izvesna?

– Od samog početka kampanje “sVAnuća”, koja je, podsećam, krenula još polovinom marta, te smo u tom smislu praktično prvi u Srbiji otpočeli aktivnosti, osetilo se sasvim jasno uznemirenje lokalne naprednjačke klike. Bilo je sasvim jasno da su dobili konkretnog, promišljenog i odlučnog takmaca. Kako lokalna vlast i ne ume da radi ništa drugo do da ispunjava naredbe iz Beograda, vreme koje je proteklo u od tada upozorilo ih je da je neophodna poseta svemogućeg vođe, da novim obećanjima kompenzuje nesposobnost gradskih čelnika. Za to vreme, na ulicama, trgovima, saobraćajnicama i selima građani su mogli da vide nebrojene aktivnosti vredne i optimistične skupine aktivista “sVAnuća”. Svakim danom naši štandovi su postajali sve posećeniji, a reakcija ljudi sve pozitivnija. Skup u nedelju bio je sve samo ne valjevski, jer je preko 60 autobusa dovezlo Valjevce iz Osečine, Krupnja, Loznice, Koceljeve, Uba, Lajkovca i drugih mesta. Mislim da je poruka Valjevaca bila jasna – Vučić nije dobrodošao u Valjevo.

* Imate li ikakav dogovor sa nekom od ostalih lista za postizbornu saradnju ukoliko rezultati budu takvi da je udruživanje neophodno zarad smene SNS? Imate li rezervi prema postiizbornoj saradnji sa bilo kim?

– Prerano je o tome govoriti, ali ću istaći ono što je bio i deo koalicionog sporazuma sa partnerima iz sVAnuća – nikakva saradnja sa SNS i njenim koalicionim partnerima ne dolazi u obzir. Sve opozicione snage koje za cilj svog političkog delovanja imaju demontiranje kriminalne hobotnice koja ovom zemljom vlada u maniru istočnjačkih despotija imaju simpatije i podršku naše koalicije. Partneri se, međutim, biraju na osnovu dela za koja su sposobni, a ne političkih parola. Svesni činjenice da je politička praksa poslednjih godina demantovala i dodatno podelila ionako razočaranu opozicionu javnost, mogu samo da kažem da će sVAnuće biti na oprezu i pažljivo pratiti poteze i ponašanje opozicionih aktera podjednako kao i vlasti.

* Koji rezultat ćete smatrati dobrim, a kojim rezultatom ćete biti razočarani i ko će biti kriv za to, građani, bojkot opozicija ili vi?

– U gradu čiji lokalni parlament je od izbora 2020. imao praktično samo dva opoziciona odbornika od pedeset i jednog, mogu samo da kažem da dolazi novo vreme. Ankete u koje smo imali uvid govore da bi izlaznost veća od 61 odsto (na decembarskim izborima iznosila je 62,9 odsto) ukazuju na promenu vlasti. Zato molim i pozivam Valjevke i Valjevce da 2. juna izađu na lokalne izbore, da uzmu sudbinu u svoje ruke i da svojim glasom Valjevu donesu sVAnuće. Da budem konkretniji – sVAnuće dolazi. U to više nema nikakve sumnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari