Ističe rok za predaju listi: Ima li promena u skupljanju potpisa na lokalnim izborima 2024? 1Foto: Mladen Ilić/Danas

Rok za predaju potpisa za učešće na beogradski i lokalnim izborima 2. juna ističe 12. maj u ponoć, a proces kandidovanja za izbore nije se preterano razlikovao od prethodnih izbornih ciklusa, saglasni su naši sagovornici.

Opozicija u određenim lokalanim samouprava u poslednji čas predaje liste, a na to je uticalo nekoliko faktora, između ostalog i to što u momentu raspisivanja izbora nisu odlučili hoće ili ne da učestvuju, kaže za Danas politikolog Aleksandar Ivković.

Ivković navodi da to jeste razlika u odnosu na protekli izborni proces, te podseća da je to pregovarnje među opozicionim grupacijama trajalo nekoliko sedmica nakon što su beogradski izbori raspisani. Na predaju listi u poslednji čas uticali su i majski praznik, dodaje.

“U tom smislu postavlja se pitanje koje je bilo dosta politički aktuelno poslednjih dana, da li sad opozicija okrnjena bojkotom jednog dela Srbije protiv nasilja i NADA sad sporije skuplja potpise nego što je to bio u decembru slučaj. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da se ovaj proces sporije odvija. Uvek je valst sakupljala potpise podrške za nekolikos sati, a opoziciji je trebalo nekoliko dana. Ako vidimo da je u Nišu lista oko Đorđa Stankovića, kao i koalicija u Novom Sadu sakupila potpise za par dana, ako je i nešto sporije u Beogradu, to je i zbog letargije u opozicionoj javnosti koju je izazvala podela oko bojkota. Takođe, i deo ljudi koji je u decembru potpisao za Srbiju protiv nasilja sada je potpisao za Kreni-Promeni”, objašnjava on.

Ukazuje i na navode da overitelji iz opštinskuh uprava nisu dostupni opoziciji koliko bi trebalo da budu. To, navodi, takođe nije novost, ali sada je, kaže, postalo dosta vidljivije i zbog toga što je opozicija u trci vremenom i zato što su preuzeti protesti i akcije poput one Sava Manojlovića, kandidata za gradonačelnika Kreni-Promeni.

Ističe rok za predaju listi: Ima li promena u skupljanju potpisa na lokalnim izborima 2024? 2
Foto: Fonet TV

Na ovaj problem, podsetimo, ukazivali su i Kreni-Promeni i koalicija “Biramo Beograd”.

“To je ono što se razlikuje, opozicija je kasnije krenula sakupljanje i malo je sporija, ali ne dramatično”, kaže Ivković.

Kada je reč o onome što je u ovom i prethodnom izbornom procesu isto, Ivković navodi da će opet biti veliki broj lista u Beogradu, od kojih se neke mogu opisati kao “fantomske i za koje nismo videli da su prikupljali potise i za koje postoje informacije da su potpise sakupljale isključivo u opštinskim uprava”.

“To opet ukazuje na zloupotrebe koje se pojavljuju već nekoliko izbornih ciklusa, samo ovog put nije bilo članova izbornih komisija u proširenom sastavu koje bi ispitali te fantomske liste kao što je to bilo u Beogradu kada je otkriveno da pola tih lista ima fantomske potpise”, napominje.

Procenjuje da će se verovatno do isteka roka pojaviti nove liste, od kojih će neke možda biti odbijene, pa će im dati rok da otklone nedostatke.

“Rok za zbirnu listu je 18. maj. U nekim mestima poput Sombora nema opozicione liste, iako je to grad u kome je SPN osvojila 32 odsto na prethodnim izborima”, ukazuje Ivković.

Da se proces kandidovanja ne razlikuje od ranijih godina smatra i Tamara Branković iz Crte.

“Proces kandidovanja se, nažalost, ne razlikuje od ranijih godina – hronično je netransparentan što budi sumnju u moguće mahinacije i stvara neravnopravnost. Za neke proglašene liste, javnost je saznala tek po predaji njihovih kandidatura”, kaže ona.

Takođe, ukazuje Branković, brine što ponovo preovladavaju overe potpisa u opštinama – “a znamo iz ranijih izbora da su falsifikovani potpisi za kandidature dovođeni u vezu sa opštinama.

Podsetimo, predsednica Skupštine Ana Brnabić beogradske izbore rapisala je 3. aprila. Tada još aktuelna koalicija „Srbija protiv nasilja“ nije imala stav o izlasku na ove izbore, a glasanje unutar ove koalicije rezultovalo je podelom na deo opcija koje na izbore žele i one koji su za bojkot, a samim ti i do raspada koalicije. PSG, ZLF, DS, NPS, NLS i Ekološki ustanak formirali su zatim koaliciju „Biramo borbu“ sa kojom nastupaju na beogradskim i lokalnim izborima, dok na izbore zbog neadekvatnih izbornih uslova neće SRCE, SSP i ZAJEDNO.

Stavu da se na izbore ne ide ostala je verna i koalicija NADA (Novi DSS i POKS).

Nekoliko sastanaka vlasti i opozicije rezultovali su objedinjavanjem beogradskih i izbora u drugim lokalnim samouprava gde se nije glasalo 17. decembra prošle godine, što je bio jedan od opozicionih zahteva.

Nakon što je potpise u Beogradu predala široka koalicija oko SNS-a „Beograd, sutra“, čiji je deo i SPS, ali i doskora opoziciona stranka Zavetnici, proglašene su i liste manje poznatih opcija – Ruska stranka, „Ćale, ovo je za tebe“, grupe građana Dejana Žujovića, „1od5miliona-Beogradski front“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari