Šta očekivati do izbora kad SNS već na početu opozicione kampanje "naleće" na opozicionare? 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC, Ilustracija: Danas

SNS neće odustati ni od jednog metoda manipulacije i zastrašivanja koji uobičajeno koristi, ali borba je suština života i mi smo spremni i nećemo se povući u borbi za slobodne opštine, jer “krčag ide na vodu dok se ne razbije”, kažu za Danas prestavnici opozicione koalicije „Biramo Beograd“ upitani o opstrukcijama naprednjaka u kampanji za izbore 2. juna.

Samo što je u beogradskim opštinama opozicija počela kampanju naišla je na (ne)očekivanu „dobrodošlicu“ naprednjaka na Banjici, otkazana joj je sala u Zamunu, a u Novom Sadu je uništan bilbord i prostorije POKS su oblepljene papirima na kojima je pisalo „Ustaše“ i „Autonomaši“.
Šta ih dalje očekuje i kako će se ponašati pitali smo opoziconare.

Natalija Stojmenović iz Zleno-levog fronta, navodi da je nakon nezapamćenih opstrukcija njihova kampanja u punom jeku.

– Voždovac je jedna od opštine gde je SNS izgubio ogroman broj glasova. Iz tog straha oni tradicionalno pribegavaju nasilju. Ali mi smo spremni i nećemo se povući u borbi za slobodne opštine. Sprovodimo D2D, u poslednja dva dana smo na preko pedeset lokacija razgovarali sa građanima i reakcije su neverovatne. Građani žele borbu, žele da se izbore za slobodne opštine i svoj grad. Očekujemo sve. Znamo i videli smo da su spremni na sve da bi sačuvali svoje fotelje, ali mi smo izabrali borbu i od nje nećemo odustati – kaže ona za Danas.

A predsednik Beogradskog odbora DS Branimir Kuzmanović očekuje da SNS neće odustati ni od jednog metoda manipulacije i zastrašivanja koji uobičajeno koristi.

– Nešto bolja pravila oko biračkog spiska i blago bolja zastupljenost u medijima jesu mala pobeda, ali Vučič ćud ne menja – konstatuje on za Danas.

Početak kampanje Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka, za Danas ocenjuje kao oštak kako je i očekivala.

– Niko nije želeo da ova koalicija izađe na izbore. Svakakve etikete su nam lepili u pre početka kampanje a ovo što se sada dešava na samom početku je već oprobani model SNS aktivista. Sprečavanje da se na bilo koji način dođe do građana ,mislim da medijsku sliku i živu reč na ulici. Bilo kakva „pretnja“ u smislu gubitka pozicija na ovoj našoj političkoj sceni, plaća se visokom cenom – opisuje ona.

U nastavku kampanje, očekuje da bi moglo biti još ovakvih incidenta, otkazivanja sala, onemogućavanja medijskog predstavljanja ali se nada da su građani svesni koliko je borba važna.

– Borba je suština života i zato mislim da će građani svojim izlaskom na izbore ovo znati da cene – smatra Nestorović.

Dok Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, navodi da nasilje koje pristalice vlasti pokazuju prema opoziciji i njenim aktivistima isključivo proističe iz mržnje koju Aleksandar Vučić godinama promoviše prema opoziciji.

– Ali to smo očekivali jer u autokratskom režimu ništa drugo ne može ni da se očekuje. Naš narod kaže “krčag ide na vodu dok se ne razbije”. Brzo će doći dan kada će svi ti koji su primenjivali ili promovisali nasilje odgovarati pred zakonom za svoja nedela – zaključuje on za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari