Jovanović Ćuta smatra da je ujedinjenje jedini način za smenu Vučića, Miloš Jovanović protiv saradnje s onima "koji su svoju reč prodali" 1Foto: FoNet/(1)Milica Vučković; (2)Aleksandar Mijailović

Jedini način da se Vučić smeni, jeste da se svi ujedinimo, a ne da se prozivamo, kaže lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, dok predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović tvrdi da za njega nije opcija bilo kakva saradnja s onima koji su svoju reč prodali, ili nisu ispoštovali to što su rekli i potpisali.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet objasnio da se ne bi osećao ”lagodno da sedne sa njima”, osim u slučaju ugroženosti opšteg javnog interesa, šire slike, države ili spasa.

”Nisam ja tu moralista, niko nije svetac, ali što je mnogo – mnogo je”, ukazao je on i ocenio da je izlaskom dela opozicije na beogradske izbore napravljena ozbiljna i višestruka šteta.

Izlazak na izbore je nedavno označio kao kolaboraciju, ali to, kako naglašava, nije zato što misli da neko ima dogovor sa Vučićem, već zato što je deo opozicije počeo da stvara privid da su se stvari poboljšale, iako i sami znaju da nisu.

”Ne znam zašto je opozicija dozvolila da Vučić tako briše patos s njom, da im u poslednjem trenutku nešto daje, pa onda nešto vrati, zbog jedne ili dve gradske opštine”, obrazložio je Jovanović, uz opasku su to ”Pirove pobede za sve nas”, čime je deo opozicije zbog partikularnih, doveo do razaranja opšteg ihteresa.

Poništavanje, a zatim vraćanje spornih izbornih lista, Jovanović vidi kao saučestvovanje dela opozicije u urušavanju institucija.

Kako je objasnio, ”govoriti javno da ste s vlašću imali dogovor da se dopuna zakona koju ste izglasali ne sprovede i ne poštuje, a da se onda izborne liste nezakonito vrate u igru – to znači da mi ovde više nemamo državu”.

Postupke dela opozicije on vidi kao posledicu delovanja više faktora – njihove otvorenosti za sugestije sa Zapada, interne želje da se više ne bude u koaliciji sa Draganom Đilasom, kao i želje da izgrade svoju partijsku strukturu.

Istovremeno, Jovanović Ćuta naglašava da je situacija s poništenim, pa prihvaćenim izbornim listama Vučićevo mešetarenje kakvo smo već viđali.

Po njemu, nikakvih nedoumica ne bi bilo, da su konsultacije o izmeni Zakona o izbornim listama bile javne, pred uključenim kamerama, a ne da sada prepričava šta je i ko s kim pregovarao.

”Ne verujem nikome i ne želim da učestvujem u nečemu što narod ne može da vidi, zato mi i nismo učestvovali u tim pregovorima o izbornim uslovima”, rekaoa je on u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Jovanović Ćuta smatra da je sve to poslužilo kako bi se manipulisalo ljudima, a da je jedini rezultat čitavog procesa razjedinjavanje opozicije.

”Građani su od nas tražili samo da ostanemo ujedinjeni, a posle svih prozivki, koje odgovaraju samo Vučiću, oni nas gledaju i pitaju se – je li moguće da smo mi uopšte glasali za ove ljude”, kaže on.

Od njega se neće čuti ništa ružno o dojučerašnjim partnerima, dok reči kolaboracionista i izdajnik ocenjuje kao grozne.

Ponavljajući da rešenje vidi samo u jednom, zajedničkom frontu, Jovanović Ćuta konstatuje da je očigledno da je opoziciji potrebna promena, da su joj potrebni novi ljudi, nova krv.

Sagovornici FoNeta nemaju iste prognoze kada je u pitanju dan posle izbora.

”Imaćemo naprednjačku vlast i niko ne treba da ima iluziju da to može da se promeni pod istim izbornim uslovima”, kaže Miloš Jovanović.

S druge strane, Jovanović Ćuta očekuje pobedu koja, po njemu, može da se desi na Novom Beogradu, na Vračaru, Starom gradu, ili velika, u Novom Sadu, gde postoji zajednička lista opozicije.

”Hajde da sebi pokažemo da je negde moguće pobediti ovaj zločinački režim, za početak”, zaključuje Jovanović Ćuta u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari