Kampanja može da počne: Ana Brnabić raspisala izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština 1Foto: printscreen Pink

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije, raspisala je danas u Domu Narodne skupštine izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji za 2. jun.

Izbori će biti održani u 88 lokalnih samouprava i u Beogradu. Brnabić je ih je raspisala za 66, a ostalih 23 (gradskih opština) raspisaće Aleksandar Šapić (17 beogradskih opština), zatim gradonačelnica Niša (za pet niških), kao i Požarevca (jednu opštinu).

Brnabić je navela da je raduje što je poslata poruka građanima da je moguće postići dogovor o datumu izbora uprkos svih razlikama, s obzirom na to da je raspisivanje ovih izbora rezultat uspešnog dijaloga paralementarnih stranaka u proteklom periodu.

Ona smatra da je ovo pobeda svih odgovornih ljudi. Brnabić je pozvala sve političke aktere da shvate da politika ne sme i ne treba da deli ljude.

Podsetimo, poslanici su 23. aprila usvojili Izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su promenjeni rokovi za raspisivanje izbora, čime se omogućava spajanje lokalnih izbora, koji nisu opdržani 17. decemgra sa izborima za Skupštinu grada Beograda, a što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Spisak lokalnih samouprava u kojima se održavaju izbori:

*Gradovi: Beograd, Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

*Opštine: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

23 gradske opštine: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd), Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja (Niš) i Kostolac (Požarevac).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari