crtafoto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Dok jedinstvene odluke opozicije o učestvovanju na beogradskim izborima nema, o izlasku na lokalne izbore nema jedinstva ni unutar stranaka, pa je tako i dalje neizvesno koje će stranke i u kojim formatima izaći na izbore u ostalih 88 gradova i opština.

Iako lokalni izbori još uvek nisu raspisani, izmena Zakona o lokalnim izborima je prihvaćena u Narodnoj skupštini, a određene stranke su već najavile ulaz u izbornu trku.

Pored beogradskih, na svim lokalnim izborima učestvovaće stranke opozicije okupljene pod sloganom “Biram Borbu!” – Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Demokratska stranka.

Danas je i pokret Kreni-Promeni najavio izlazak na beogradske izbore sa Savom Manojlovićem kao kandidatom za gradonačelnika, dok su izjavili da će odluku o izlasku na ostale lokalne izbore doneti narednih dana.

S druge strane, od opozicionih stranaka koje su odlučile da bojkotuju beogradske izbore, većina je izjavila da će odluke o izlazku na lokalu ostaviti svojim lokalnim odborima.

Tim povodom je predsednik SSP Dragan Đilas rekao da će odluku o izlasku na lokalnim izborima ostaviti gradskim i lokalnim odborima.

Tako su beogradski i čačanski odbori SSP odluku već doneli i na lokalnim izborima neće učestvovati, dok je predsednica niškog odbora Jelena Milošević izjavila je da odluka o učešću na izborima u tom gradu još uvek nije doneta.

Istog stava je i Stranka Srce, ali za sada nije bilo potvrde da li će bilo koji odbor, osim novosadskog učestvovati na lokalnim izborima.

U Novom Sadu se ipak došlo do jedinstvenog stava većine opozicionih partija, pa će tako stranka Zajedno, Bravo, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, Pokret Srce, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, udruženje „Budi heroj“, i još neke stranke i pokreti učestvovati u izbornoj trci.

Iako se „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani“ takođe spominjala kao učesnik izbora, danas su iz LSV-a saopštili da će odluku o učešću doneti u narednim danima.

Novi DSS je takođe izjavio da neće sprečavati lokalne odbore da izađu na izbore ukoliko misle da je to najbolja opcija, iako je stav stranke da se treba bojkotovati.

Iako novosadski odbor stranke Zajedno izlazi na izbore, ta stranka i dalje favorizuje bojkot, a sudeći prema isključenju beogradskog odbora zbog odluke da učestvuju na izborima u glavnom gradu, nije sigurno da li će još neki odbor izaći na izbore.

“Mi – snaga naroda” Branislava Nestorovića glasala je protiv izmene Zakona o lokalnim izborima u utorak, iako je ta grupa ranije najaviljivala izlazak na lokalne izbore u par gradova, da bi potom saopštili da će učestvovati samo u Beogradu.

U Valjevu formirana je koalicija sa POKS-om pod nazivom “Ujedinjena patriotska opozicija”, dok je u Zrenjaninu samo najavljen izlazak na izbore.

Ostatak istoimene prethodnice “MI – glas iz naroda” na čelu sa Brankom Pavlovićem najavio je izlazak na beogradske izbore i započeo prikupljanje potpisa ali o ostalim lokalnim izborima se nije izjašnjavao.

Iako je odbor POKS-a odlučio da izađe na izbore u Valjevu, predsednik stranke, Vojislav Mihailović rekao je da ne treba učestvovati u izbornoj krađi bez konkretnih izjava o nastupima na lokalu.

Srpski pokret Dveri najavio je već početkom meseca da će učestvovati na izborima u Čačku, ali i svim drugim opštinama i gradovima u Srbiji, nezavisno od odluke vodećih opozicionih partija.

Narodna stranka Vladimira Gajića je još januara najavila izlazak na lokalne izbore u koaliciji sa pokretom Dosta je bilo Saše Radulovića, ali kako je DJB izašao iz koalicije usled uključenja Nove Srbije Velimira Ilića, nije sigurno u kom će formatu ove stranke učestovati na lokalu.

U Nišu, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, SRCE, Zajedno, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Novo lice Srbije – “Niš, moj grad”, POKS, “Volim Niš – Niš se pita”, Dosta je bilo, “Niš, moj grad” – Novi DSS, Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Politička platforma Solidarnost potpisali su Sporazum o nesaradnji sa SNS-om pa se i tu može očekivati šiti nastup opozicije na lokalu.

Grupa građana „Dr Dragan Milić“ koja jedina nije potpisala Sporazum o nesaradnji sa SNS-om još nije odlučila da li će izaći na izbore 2. juna, a kako je predsednik pokreta, Dragan Milić najavio, odlučiće do kraja nedelje.

Gde bi sve trebalo da se održe izbori 2. juna?

* Gradovi: Beograd, Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

* Opštine: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Gradske opštine: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd), Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja (Niš) i Kostolac (Požarevac).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari