Manojlović u Nišu poručio: Apsolutno treba istrajati na pravnom putu, istovremeno i na građanskoj neposlušnosti 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Smatramo da je prekrajanje izborne volje crvena linija između diktature i autokratije u kojoj se sada nalazimo, izjavio je lider pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović na konferenciji za štampu u Nišu ispred prostorija niškog SNS.

„Ono što bih želeo da naglasim jeste da je i pad Slobodana Miloševića počeo tako što je probano da se ukrade pobeda u Nišu. Napomenuo bih da se ova pobeda desila u uslovima gde niste vi sa jedne strane imali jednu stranku, već deset ili petnaest stranaka koje su 12 godina na vlasti u nemogućim uslovima“, ukazao je Manojlović.

Kako je rekao, iz Beograda nisu došli da određuju sudbinu Nišu, ali su došli da podrže Niš.

„Smatramo da kada neko proba da ukrade u bilo kom delu Srbije bilo čiju pobedu, građansku i da prekrši ustav ove zemlje, cela Srbija treba da pruži podršku, zato što Niš jeste Srbija. Ukoliko dozvolimo da se u Nišu izvrši prekrajanje zapisnika to znači da nikada nećete moći da imate bilo kakve slobodne izbore. Već smo istakli da je jedini način da ovo stane taj da se potpuno delegitimiše narodna skupština odnosno diktatura u kojoj se ova zemlja nalazi“, objasnio je Manojlović.

Kako je istakao, u Niš su došli kako bi podržali lokalni tim „Kreni-promeni“, a najavio je i da će tim imati samostalne konsultacije kasnije danas sa celom opozicijom u ovom gradu.

„Smatramo da apsolutno treba istrajati na pravnom putu, a istovremeno i na građanskoj neposlušnosti jer su građani poslednja linija odbrane ustavnog poretka“, naglasio je Manojlović.

Govoreći o građanskoj neposlušnosti, Manojlović je objasnio da jedan od bitnijih poziva jeste izlazak opozicije iz svih institucija.

„Postavili smo jasan rok i nakon toga ćemo predložiti korake. Mislimo da su masovne demonstracije korak koji bi trebalo da usledi“, ukazao je Manojlović.

Prisutnima se obratio i profesor Pravnog fakulteta Mihajlo Cvetković, jedan od predstavnika liste „Kreni-promeni“ u ovom gradu, podsećajući da deluju zajednički sa partnerima iz opozicije na osnovu sporazuma koji je potpisan pre samih izbora.

„‘Mi nećemo povlačiti samostalno korake, ali nećemo sedeti ni skrštenih ruku i nećemo tolerisati prekrajanje volje građana. Apsolutno je sigurno da opozicija ima većinu glasova, ali je problem u tome što izborna matematika njima daje većinu mandata. Mi smo spremni na pravnu borbu, ali smo spremni i na građansku neposlušnost. Ne branimo samo Niš, branimo celu Srbiju, jer ako im ovo sa Ruskom strankom prođe, onda je to primer koji će primenjivati na svakim drugim izborima“, ukazao je on.

Podsećamo, lider pokreta „Kreni-promeni“ pozvao je ranije danas opoziciju da vrati mandate i izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari