"Javnost očekuje građansku neposlušnost": Milenković o odluci Sava Manojlovića da vrati mandate 1foto: Printscreen

Komentarišući najavu pokreta „Kreni promeni“ da će izaći iz budućih skupština opštine Novi Beograd i Grada Beograda, politički konsultant Dušan Lj Milenković ocenjuje da će se podrška birača tom pokretu zasnivati na izbornom rezultatu Sava Manojlovića kao i na onome što su radili kada nisu bili politički takmičari.

Lider pokreta „Kreni promeni“ Savo Manojlović najavio je danas na konferenciji za štampu da će njegov pokret vratiti osvojene odborničke mandate u opštini Novi Beograd i u gradskoj Skupštini u Beogradu.

„Zbog izbornih malverzacija odbijamo da učestvujemo na ovaj način u potpunom kršenju Ustava i demokratije“, rekao je Manojlović i objasnio da ovo nije odustajanje od borbe, već da će se borba, zajedno sa građanima, nastaviti i na ulici.

Ipak, Manojlović je objasnio da vraćanje mandata tehnički znači da će mandati biti verifikovani, a da će odbornici „Kreni promeni“ zatim napustti skupštinu, kao i da oni neće prihvatati odborničke naknade.

Politički konsultant, Dušan Lj. Milenković, kaže za Danas da se sada ne može znati kakve će posledice imati ovaj potez, ali da može imati jako malo uticaja, kako na smanjenje, tako i na povećanje podrške koju ima Savo Manojlović.

„Podrška birača ka „Kreni promeni“ će se zasnivati na izbornom rezultatu Sava Manojlovića plus na kvalitetu njegovog angažovanja, odnosno onoga što su radili kada nisu bili politički takmičari“, tvrdi Milenković i dodaje da ćemo to znati za „jedno šest meseci kada budemo mogli da izmerimo“.

Što se tiče ideje za građansku neposlušnost koju je Manojlović najavio pre dva dana uz najavu za vraćanje mandata, Milenković kaže da javnost ima očekivanje od Sava Manojlovića i „Kreni promeni“ da prezentuju plan za građansku neposlušnost ili barem neke ideje s obzirom da su to najavili.

Milenković dodaje da bi izostanak tog plana svakako bio loš indikator.

Podsetimo, Savo Manojlović, je pre dva dana na konferenciji za novinare, dao rok opoziciji od 24 sata, da mu odgovori na poziv da vrate mandate i izađu iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija.

Nakon toga iz Pokreta slobodnih građana, Zeleno-levog fronta i Nove Demokratske stranke Srbije tokom jučerašnjeg dana nisu želeli se oglase za Danas povodom ovog predloga, dok je većina drugih stranaka bila stava da to nije najbolja opcija, dok je samo stranka Zajedno takođe pozvala na vraćanje mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari