Nestorović: Nećemo podržati nikoga na izborima u Novom Sadu 1foto: Printscreeen

“MI – snaga naroda” neće podržati nijednu listu na izborima u Novom Sadu, jer smatraju da su izbori poptuno neregularni, izjavio je predsednik ovog pokreta, narodni poslanik Branimir Nestorović na konferenciji u beogradskom Press centru UNS-a.

Tražili su, naveo je, izjašnjenje Ustavnog i Višeg suda u Beogradu da se novosadski izbori ponište jer je izvršena diskriminacija njihovog prava.

Predstavnici izborne liste saopštili su i da očekuju da će osvojiti 10 do 15 odborničkih mandata u Beogradu.

Nestorović je izneo i probleme u drugim mestima, pa je tako naveo primer Čukarice gde, kako je rekao, 11 dana nisu mogli da dobiju overivača, a u mnogim mestima im je oborena lista, poput Novog Sada.

Na Čukarici 11 dana nisu mogli da dobiju overivača, a to nije jedino mesto, naveo je Nestorović i požalio se da im je u mnogim oborena lista, poput Novog Sada.

Nestorović je izjavio da je tokom ovih izbora prošao “toplog zeca”.

“Ono što su razne novine pisale o meni i mom pokretu spada u sferu najnižeg novinarstva koje postoji sa tezom da ja podržavam neke soroševce, pri čemu ja ne sećam se da sam rekao da ćemo nekog podržati”, rekao je.

Dodao je da je na pregovorima o izbornim uslovima, na kojima njegov pokret nije želeo učestvovati zbog prisustva američkog ambasadora Hila i ambasadora EU Žiofrea, dogovoreno da se otvore mediji.

„Pre sedam dana su se tovorili mediji da bi otvorili punu kanonadu na nas. Tako sam ja postao Sorošev mali, Rokfelerov plaćenik. Razne divne stvari su o meni pisali, mene to ne može da pogodi jer su to laži. Oni su zaboravili da smo mesec dana pre toga držali konferenciju na kojoj je tema bila Srebrenica i napadi na Republiku Srpsku“, rekao je.

Narodni poslanik podsetio je da su tada sastavili pravno tumačenje zašto Reuzolucija o Srebrenici ne može da bude usvojena i to je poslato na 600 adresa u UN, a misija u UN Srbije se zahvalila na tome.

Nestorović je ranije rekao u jednom podkastu da su u razgovorima da podrže „jednu ozbiljnu listu u Novom Sadu, neke ozbiljne ljude koji će izaći na izbore i sa kojima ćemo mi i nastaviti saradnju u nekom kasnijem periodu“.

Istakao je da „ne može da dozvoli da tih deset procenata glasova budu bačeni u vetar“.

Na to su burno reagovali iz Zavetnika, a brojni režimski mediji takođe negativno su pisali o Nestoroviću.

 On je naveo da je samo njihov kandidat za gradonačelnika, Borislav Antonijević, na sinoćenjem televizijskom predstavljanju nekoliko kandidata, pokazao da zna o čemu priča.

Prema rečima Nestorovića, jako je čudno da prozapadna opozicija izlazi na jednoj listi u Novom Sadu, dok to nije slučaj u Beogradu iako je tu vlast najslabija, što liči na dogovor sa vlastima.

Nestorović je naglasio da je vlast prema njima uvela potpuno medijsku blokadu, ali je napravila „stratešku grešku“, jer je krenula da ih intenzivno napada i time skrenula pažnju javnost na to da i oni učestvuju na izborima.

Kako je naglasio, u tim napadima vlast se koristi najgorim lažima da je ta lista za nezavisno Kosovo i da podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, dodajući da su se u pokretu okupili ljudi upravo kako bi se borili protiv takvih zalaganja i tvrdnji.

Antonijević je naveo da je pokret poslao materijal misiji Srbije u Savetu Evrope (EU) i Ujedinjenim nacijama (UN) i na stotine drugih međunarodnih adresa, zašto Kosovo ne može da bude država.

Poslanik Aleksandar Pavić je rekao da je „još 2006. izdao knjigu u kojoj pobija laž da se u Srebrenici desio genocid“, koja je imala tri izdanja, kao i da se sada sprema četvrto sa predgovorom Nestorovića.

Pavić je naglasio da su „izborni uslovi neregularni, sa pečatom odobravanja američkog ambasadora Kristofera Hila, ali da je jedino gore od ovih izbora njihov bojkot“.

Podsetimo, lista pokreta “MI – snaga naroda” na izborima za Skupštinu grada Novog Sada oborena je zbog nedostajanja jedne žene na listi, odnosno nepoštovanja pravila o rodnoj ravnopravnosti.

Branimir Nestorović nosilac liste „Mi snaga naroda – Novi Sad“ podneo je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv države Srbije i Gradske izborne komisije (GIK) u Novom Sadu zbog „učinjene diskriminacije“, saopštila je ranije ta grupa građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari