U nedelju ponavljanje izbora u Nišu: Proslava i potvrda pobede opozicije u opštini Medijana 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Iako na gradskom nivou u Nišu pobeda opozicije još uvek nije zvanična, na opštinskom, u centralnog gradskoj opštini Medijana, bliži se ka tome. Ostaje samo da se „potvrdi“ na dva biračka mesta na kojima će glasanje biti ponovljeno u nedelju.

U izbornoj noći 2. juna fokus javnosti bio je na lokalnim izborima u Nišu zbog moguće pobede opozicije na nivou grada koja usled izbornih neregularnosti na pojedinim biračkim mestima do danas nije ozvaničena.

Ipak, neospornu pobedu opozicija je odnela na lokalnom nivou u gradskoj opštini Medijana gde su sve opozicione liste zajedno osvojile znatno više glasova od koalicije okupljenje oko Srpske napredne stranke na listi „Aleksandar Vučić – Medijana sutra“

Ove rezultate koje su opozicione opcije iznele u izbornoj noći, potvrdili su i rezultati glasanja koje je objavila Republička izborna komisija.

Na opštini Medijana takmičilo se sedam izbornih lista – koalicija okupljena oko SNS-a “Aleksandar Vučić – Medijana sutra”, zatim Ruska stranka, lista “Ujedinjeni – NADA za Niš”, lista koalicije “Biramo Niš”, zatim Grupa građana “Dr Dragan Milić”, „Bojan Avramović – Ne damo Niš“ i lista Novog lica Srbije “Niš naš grad”.

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Republičke izborne komisije (RIK), najviše glasova dobila je lista SNS-a sa 38,44 odsto, dok se na drugom mestu našla grupa građana dr Dragan Milić sa 27,98 odsto, a na trećem “Biramo Niš” sa 21,68 odsto. Cenzus je još prešla i lista “Ujedinjeni – NADA za Niš” sa 5,86 odsto, dok su Ruska stranka, “Ne damo Niš” i “Niš, naš grad” ostale ispod.

Nakon objavljivanja rezultata niška opozicija odlučila se za saradnju kako na opštinskom tako i na gradskom nivou i time opštinu Medijana nedvosmisleno učinila prvom “slobodnom” opštinom u Srbiji.

Usled zabeleženih neregularnosti tokom izbornog dana na dva biračka mesta u najvećoj niškoj opštini, u nedelju 16. juna biće održano ponovljeno glasanje na izvornim mestima broj 14 – OŠ „Ćele Kula“ i broj 16 – Vatrogasni dom.

Kako je navedeno u saopštenju RIK-a koje je objavljeno nekoliko dana nakon izbora na biračkom mestu 14 glasanje će biti ponovljeno jer je birački odbor omogućio glasanje licu koje nije bilo evidentirano u birački spisak,, dok je na biračkom mestu 16 birački odbir nije dostavio kontrolni list kojim se pri brojanju glasova utvrđuje ispravnost glasačke kutije.

U sredu, 12. juna, dr Dragan Milić je ispred udružene opozicije pozvao građana da izađu na ponovljeno glasanje i svoj glas daju listi pod rednim brojem tri „Udruženi – Nada za Niš“ kojoj nedostaje nekoliko stotina glasova za osvajanje još jednog mandata.

On je naglasio da bi se njihovim dodatnim mandatom obezbedila još veća većina i komfort u radu “kako bi se Medijana digla na nivo koji ta opština zaslužuje”.

Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“ je na kraju konferencije pozvao građane da se okupe u nedelju “u kontekstu proslave prve slobodne opštine u Nišu, a to je Medijana”.

– Pozivam građane da dočekamo rezultate izbora na Keju kod Šabana i da zajedno proslavimo našu pobedu koja će zbog toga biti još jača – rekao je Stanković.

Srbobran Branković, predsednik gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu je za Danas u četvrtak rekao da takođe optimističan povodom ponovljenog glasanja.

Trenutno je broj odbornika 15 prema 11 za udruženu opoziciju, a Brankovć očekuje da će se u nedelju samo potvrditi pobeda.

– Pozvaćemo naše birače da u nedelju glasaju za listu koalicije NADA i očekujemo da ćemo dobiti još jedan mandat, pa će razmera biti 16 prema 11 – objašnjava naš sagovornik.

Aleksandar Ivković, istraživač Centra za savremene politike, je za Danas ranije je napomenuo da takođe izjavio da “matematika” trenutno pokazuje da vlast ne može da osvoji Medijanu u nedelju, jer na ova dva biračka mesta nema dovoljno glasova da se nadoknadi razlika.

Iako je vlast na gradskom nivou većinu pokušala da obezbedi sa jednim odbornikom Ruske stranke, Ivković objašnjava da na opštini Medijana to neće biti moguće.

– Čak i scenario u kojem vlast pozove svoje glasače da glasaju za Rusku stranku, koja se kandidovala i na Medijani, ne donosi većinu listi „Medijana sutra“ (koalicija oko SNS-a, prim. nov), jer prema trenutnim D’ontovim količnicima, ako Ruska stranka osvoji jedan mandat, uzeće ga upravo listi „Medijana sutra“ – prema tome, u zbiru bi te dve liste ostale na 12 mandata – rekao je Ivković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari