Niš - "slobodan grad" na čekanju 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Postizborna kriza u slobodnom gradu, moguća je definicija situacije u Nišu posle lokalnih izbora 2. juna.

Opozicija je isto veče proglasila pobedu velikim rečima: „Niš je od večeras slobodan grad“, u šta su ih uverile brojke – 3.332 glasa prednosti u odnosu na koaliciju oko SNS i Rusku stranku zajedno – a onda su se stvari zakomplikovale.

Najpre su nakon proglašenja opozicione pobede usledile ocene da je „Niš prvi slobodan grad“ u Vučićevoj Srbiji, uz reminiscenciju na 1996, kada je to bio i u Miloševićevoj Srbiji, jer je prvi započeo tromesečne građanske proteste zbog izborne krađe na lokalu, koji su se proširili na čitavu zemlju i okončali priznanjem opozicione pobede u brojnim gradovima i opštinama. Dr Dragan Milić – čija je grupa građana, nakon samo dva meseca od osnivanja, osvojila 26,23 odsto glasova birača – proglašavan je izbornim i političkim fenomenom.

A onda je Gradska izborna komisija Niš „srušila Sneška“. Saopštila je da su i koalicija oko SNS, i četiri opozicione liste osvojile po 30 odborničkih mandata, što naprednjacima omogućava da formiraju gradsku vlast sa „svojom“ Ruskom strankom, vlasnicom jednog mandata. Samo nekoliko sati ranije članovi GIK otišli su na spavanje sa uverenjem da opozicija ima 31, naprednjaci 29, a Ruska stranka jednog odbornika, što je govorio statistički izveštaj.

Niš - "slobodan grad" na čekanju 2
Zorica Miladinović: Foto Marija Janković

Opozicija sada vodi „pravnu bitku“ za izbornu volju građana, kroz kontrolu izbornog materijala i podnošenje prigovora i krivičnih prijava. Tvrdi da je već pronašla „grube zloupotrebe“, posebno kod „namicanja“ glasova za Rusku stranku.

Neće organizovati proteste, jer su oni, kako kaže dr Milić, „podmetačina“, koja bi mogla da rezultira ubačenim ljudima i polomljenim „niškim glavama“. Neće, obećavaju, izaći ni na eventualne ponovljene gradske izbore, jer su oni već završeni, sa jasnim rezultatom.

Istovremeno, iz vlasti, od Markovića Palme do Aleksandra Vučića, stižu prizivi dr Miliću, koga ne definišu kao opozicionara već kao osnivača „grupe građana“ ili „niške liste“, da razgovaraju o formiranju vlasti, što je on prethodno odbacio kao mogućnost.

Naprednjacima su na raspolaganju i kupovina odbornika, što je veština koju su ozbiljno usavršili, ili ponovljeni izbori, za koje će u Niš dovući kompletnu stranačku mašineriju.

Ostaje im i mogućnost da ovaj grad, kroz „odluke institucija“, „prepuste“ opoziciji, kojoj će biti teško da njime uspešno upravlja zbog tesne većine, a biće i dodatno mučena finansijskim i drugim pritiscima republičke vlasti.

I to je najtužnije u političkoj priči o „slobodnom gradu“. U konačnom, epilog će u velikoj meri opredeliti autokrata i vešt tehnolog vlasti koji je nedavno svekolikoj javnosti poručio da bi mu „teško palo da ne pobedi u Nišu„.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari