Opozicija u Nišu započela uvid u izborni materijal u GIK, nakon što je posmatračkoj misiji ODIHR ukazala na izborne nepravilnosti 1Miodrag Stanković (Ujedinjeni- Nada za NIš), Đorđe Stanković (Biramo Niš), Dragan Milić (GG), Dušan Anđelković (Kreni promeni): Foto Biramo Niš

Pravni tim Grupe građana „Dr Dragan Milić“ predao je Gradskoj izbornoj komisiji zahtev za razgledanje izbornog materijala sa biračkih mesta na gradskim izborima 2. juna, saopštila je Milena Vasić, predstavnica ove Grupe građana, inače advokatica.

„Naša pažnja će biti skoncentrisana na džakove sa izbornim materijalom sa devet biračkih mesta, ali ćemo pogledati i materijal sa ostalih. U saradnji sa drugim opozicionim strankama, uradili smo raspodelu posla između nas“, rekla je ona.

Ona je dodala da ne žele da prejudiciraju da li je bilo nepravilnosti, ali da je njihova namera da se „narodna volja ispoštuje“.

Nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković i advokatica iz te koalicije Ana Eraković ranije danas su saopštili da su dobili poziv iz GIK da u 16 časova pogledaju izborni materijal, na osnovu zahteva koji je njihov pravni tim uputio juče.

Izborni materijal će pregledati advokati sve četiri opozicione liste, kazali su.

Prema njihovim rečima, predstavnici opozicije su se sastali i sa članovima posmatračke misije ODIHR, kojima su ukazali na sumnje u ozbiljne izborne neregularnosti kojima je prekrojena izborna volja građana Niša.

GIK je juče donela odluku da su koalicija oko Srpske napredne stranke i opozicija- Grupa građana „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i Kreni- promeni, osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada, koja broji 61 odbornika.

Ukoliko ovakvi rezultati ostanu na snazi, naprednjaci će moći da formiraju skupštinsku većinu od 31 odbornika, pošto je jedan mandat dobila Ruska stranka, koja ih je podržala.

Predstavnici „Biramo Niš“ su naveli da je odluka doneta nakon što je GIK najpre, u toku prošle noći, na osnovu pristiglih zapisnika, utvrdila da je opozicija dobila 31 odbornički mandat a SNS 29, da bi potom, pred jutro, bez prisustva predsednika biračkih odbora, kako „nalaže zakon“, ustanovila da i SNS i opozicija imaju po 30 odbornika.

Odluka „u korist SNS“ doneta je nakon što je jedan predstavnik Ruske stranke naknadno, u toku noći, doneo izborni materijal sa devet biračkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari