Opozicija u Nišu zatražila uvid u celokupni izborni materijal: Reakcija na odluku GIK koja omogućava naprednjacima da formiraju vlast 1Okupljanje građana ispred GIK: Foto čitalac Danasa

 

Predstavnici opozicije u Nišu zahtevali su uvid u celokupni izborni materijal sa gradskih izbora nakon što je danas Gradska izborna komisija donela odluku koja omogućava koaliciji oko Srpske napredne stranke da zajedno sa Ruskom strankom formira vlast u ovom gradu.

Funkcioneri i aktivisti opozicije nalaze se ispred zgrade u kojoj je GIK, a stigla je i policija.

Posle 19 časova ispred GIK su počeli da se okupljaju i građani.

Nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković ponovio je da je opozicija pobedila u ovom gradu i dodao da vlast sada „pokušava da im otme pobedu manipulativnim sredstvima“.

„U toku noći je u Gradsku izbornu komisiju naknadno unet materijal sa devet bračkih mesta, a podaci o tome ne odgovaraju podacima koje mi imamo. Zatim, kada se uključila aplikacija, statistika nije funkcionisala na identičan način kao ranije, što dokazuje da su se podaci na nekim biračkim mestima menjali“, rekao je Stanković za N1.

Opozicija u Nišu zatražila uvid u celokupni izborni materijal: Reakcija na odluku GIK koja omogućava naprednjacima da formiraju vlast 2
Đorđe Stankpvić: Foto Izborni štab „Biramo Niš“

Ana Eraković, advokatica „Biramo Niš“, koja je podnela zahtev za uvid u izborni materijal na izborima za odbornike Skupštine grada, kazala je da „nije jasno zbog čega je ovih devet biračkih mesta naknadno uneto, a ne na vreme, kako bi ušlo u statistiku“.

„Zbog toga sumnjamo da li je taj materijal regularan, a pregledaćemo ceo izborni materijal. Očekujemo poziv iz GIK-a“, rekla je Eraković za Danas.

Stanković je kazao da za sada neće biti protesta, jer žele da najpre iscrpu pravna sredstva.

„Znam da su ljudi motivisani da odbrane pobedu, ali ih molim za razumevanje. Pobeda je tu i neće moći niko da nam je oduzme“, kazao je Stanković.

Opozicija u Nišu zatražila uvid u celokupni izborni materijal: Reakcija na odluku GIK koja omogućava naprednjacima da formiraju vlast 3
Foto: GIK Niš

On je dodao da opozicija u Nišu – Biramo Niš, grupa građana Dr Dragan Milić, Ujedinjeni- Nada za Niš i Kreni-promeni, „koordiniše akcije“ u vezi sa ovom situacijom.

GIK je ranije danas objavila privremene rezultate, po kojima su koalicija oko Srpske napredne stranke i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada.

U niškom SNS-u su nakon toga zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.

GIK je u odluci o rezultatima izbora navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

Opozicija u Nišu zatražila uvid u celokupni izborni materijal: Reakcija na odluku GIK koja omogućava naprednjacima da formiraju vlast 4
Okupljanje ispred GIK: Foto čitalac Danasa

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na sve zapisnike koji su stigli u GIK, a u koje su imali uvid, kao i na preliminarne procene CESID i IPSOS.

Prema rezutatima koje imaju opozicioni izborni štabovi, ove četiri opozicione koalicije i grupa građana imaju 31 mandat, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan.

Skupština grada ima 61 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari