Opozicija u Novom Sadu pregovara kako će i u koliko kolona na izbore: Za to vreme povećava se broj birača u ovom gradu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV)

Opozicija u Novom Sadu nakon sutrašnjeg sastanka doneće odluku kako i u koliko kolona će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u ovom gradu.

Dešavanja u opozicionom bloku u Beogradu, zatalasala su i odnose u drugim gradovima, pogotovo u Novom Sadu, gde se na izborima u decembru pokazalo kako je i ovo grad gde opozicija ima čemu da se nada.

Stranke iz kolicije Srbija protiv nasilja sutra bi trebalo da imaju sastanak u Novom Sadu povodom izlaska na lokalne izbore. Kako kažu, nakon toga će saopštiti svoj konačan stav.

Iz novosadskog odbora Stranke slobode i pravde kažu da su doneli „tešku odluku da ipak izađu na izbore u ovom gradu“, uprkos bojkotu SSP, Srbija centar i Zajedno u Beogradu.

– Smatramo da bi bojkoti bio bolje rešenje, ali želimo da održimo jedinstvo unutar koalicije i smanjimo negativne emocije među građanima. Ulazimo u taj izborni proces, ali kako će sve dalje teći to ćemo još videti. Jedan od glavih razloga zašto smo se odlučili da idemo na izbore jeste namera da preduzemmo sve moguće mere da sprečimo krađu izbora, ali i dokumentujemo izbornu krađu koju svakako i nažalost očekujemo. Pratićemo i da li je SNS ima mrvicu volje da sredi birački spisak i to će uticati na sve naše dalje odluke. Naše je mišljenje da bi jedna kolona bila najefikasije rešenje i da se toga SNS u Novom Sadu najviše i plaši – rekao je Vladimir Vrsajkov iz GO SSP u Novom Sadu.

Iz Pokreta odbnove kraljevine Srbije koji sada čini deo desne opozicione kolicije NADA, ali koji je godinama bio koalicioni partener Srpske napredne stranke u Novom Sadu, kažu da će njihov odogovor biti obnarodovan u roku od dva dana.

Ranije su saopštili da ukoliko se ispune legitimni zahtevi opozicije o minimumu uslova za slobodne izbore, a to znači izbacivanje iz biračkog spiska lažnih birača koji po zakonu nemaju pravo glasa jer im prebivališta nisu validna, otvaranje medija za sve izborne liste podjednako i održavanje izbora i u Novom Sadu i drugim gradovima zajedno sa izborima u Beogradu, izaći će na izbore. Ukoliko se ovo ne ispuni, neće.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani takođe sutra donosi odluku o izlasku na lokalne izbore u Novom Sadu. Kako saznajemo novosadski odbor pregovara sa određenim opozicionim strankama zajednički nastup.

LSV- Vojvođani u Novom Sadu ima teret, kako su je nazvali „komunalne koalicije“, sa Srpskom naprednom strankom, pa će se videti sa kim se i kako uspeti da ispregovaraju koalicioni sporazum.

Stav izbornog štaba novosadskog odbora ove partije je da se uslovi nisu popravili, da zastupljenost opozicionih stranaka u medijima nije bolja, da će demokratičnost ovih izbora takođe biti upitna, ali i da čekanjem da se uslovi poprave ova štetna vlast ne može biti promenjena.

Novosadski odbor stranke Zajedno bio je bliže izlasku na izbore i trenutno organizuje kampanju prijavljivanja fantomskih birača u Novom Sadu.

Izlazak na izbore u Novom Sadu najavio je Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, ali treba računati da će deo glasova mogu doneti i lokalne orgaizacije poput Akcije progresivne Vojvodine ako se odluče da izađu na izbore, ali i „Budi heroj“ Miše Bačulova koji je najavio da izlazi na izbore.

Građanski pokret Bravo već je saopštio da će ga biti na glasačkim listićima i predstavio svoje kandidate.

Opozicija u Novom Sadu vajkala je između jedne kolone, pa dve (građanske i desne), dok su se pominjale čak i tri (SPN, leva i desna).

Glavni argument onih koji žele da izađu na izbore, uprkos tome što SNS nema nameru da poboljša izborne uslove je činjenica da izbori u Novom Sadu nisu bili od 2016. godine, jer je i na prošlim bio bojkot.

Tako bi pored ovih osam, još četiri naredne godine Novi Sad bio sigurno bio pod vlašću SNS-a.

Na izborima u decembru od 212 biračkih mesta „Srbija protiv nasilja“ je u glavnom gradu Vojvodine slavila na 112, koalicija oko Srpske naprednje stranke na 98 mesta, dok je na dva mesta rezultat bio nerešen. Pre manje od dve godine (2022.) opozicija je na izborima pobedila na 40 biračkih mesta u Novom Sadu.

Opozicija u Novom Sadu pregovara kako će i u koliko kolona na izbore: Za to vreme povećava se broj birača u ovom gradu 2
Članovi koalicije SPN predaju krivičnu prijavu zbog prebijanja Vladimira Vrsajkova iz SSP, foto: Danas/A. L.

Lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ dobila je u decembru u Novom Sad 78.771 (39,1) , dok je „Srbija protiv nasilja“ dobila 68.397 (33,9) Novosađana. Cenzus, da su bili lokalni izbori, bi prešle još koalicija NADA sa 12.600 (6,2 odsto) glasova, lista Branimira Nestorovića sa 11.000 (5,4) i Socijalistička partija Srbije sa 8.000 glasova, (4,01).

Novi Sad do izbora će imati 5.000 novih birača?

Kako piše 021.rs u Novom Sadu je do 19. aprila upisano 340.817 birača, čime je nastavljen rast broja osoba koje će moći da glasaju na predstojećim izborima.

Za četiri meseca u birački spisak je upisano više od 1.200 osoba.

Pred decembarske izbore, u Novom Sadu je tokom oktobra i novembra iz biračkog spiska izbrisano oko 3.000 osoba, da bi nekoliko dana nakon izbora 17. decembra isto toliko ljudi bilo upisano u spisak.

Na republičkim izborima u decembru, u Novom Sadu pravo glasa imalo je više od 337.000 birača, a sada je taj broj porastao za više od 3.500.

Ukoliko se sadašnji trend upisa u birački spisak i brisanja iz njega usled smrti nastavi, moglo bi se očekivati da bi u Novom Sadu bilo oko 5.000 novoupisanih birača u odnosu na decembarske izbore.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari