Podaci o broju birača objavljivaće se svakog meseca 1Foto: Beta/Branislav Božić

Od utorka, 23. aprila podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se svakog meseca. Ovo je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga, koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR, saopštio je Kabinet predsednice Narodne skupštine.

Kako se navodi, na ovaj način će svi građani Republike Srbije moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku. Ovo će dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca, prenosi N1.

„Objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno je usvajanjem Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave“, dodaje se u saopštenju.

Broj birača u Beogradu na dan 23. april veći je za 666 u odnosu na prethodni presek koji je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo pre tačno tri meseca. Pravo glasa u glavnom gradu Srbije trenutno ima 1.609.139 građana, dok je na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda 17. decembra prošle godine u birački spisak bilo upisano 1.613.369 glasača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari