Predstavljen prvi izveštaj ODIHR o lokalnim izborima u Srbiji 2. juna 1foto: M. Ilić

Na predstavljanju prvog izveštaja ODIHR o lokalnim izborima u Srbiji, šef posmatračke misije, Lamberto Zanijer pozdravio je unapređenje izbornog procesa i formiranje Radne grupe u ovu svrhu, ali je iskazao brigu zbog brojnih uočenih nepravilnosti i nasilja u toku izbornog dana.

„Na dan izbora imali smo 126 posmatrača na terenu. Otvaranje izbora je posmatrano na 46 biračkih mesta kao i brojanje glasova“, rekao je Zanijer.

Rekao je da su izbori dobro organizovani sa dosta različitih političkih opcija u ponudi glasačima, ali postoje brige o pritisku ma radnike u javnim institucijama, o pristrasnosti medija i finansiranju kampanje.

„Uprkos merama protiv migracije birača, mnogi učesnici procesa su ovo smatrali nedovoljnim“, rekao je Zanijer i dodao da su posmatrači misije istakli i brige o kupovanju glasova i izolovanim primerima nasilja.

„Pravni okvir bio je adekvatan, prilično je unapređen prethodnim preporukama ODIHR, ali ipak nekoliko ključnih preporuka, koje se tiču finansiranja kampanje, regulacije medija, odvajanja zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje i obezbeđivanja ravnopravnih uslova za učešće na izborima nisu primenjene“, naglasio je on.

Skrenuo je pažnju i na Radnu grupu koja je formirana radi primene ODIHR preporuka, ali koja nije nije mogla da donese bilo kakve značajne odluke i istakao da je zbog toga ključno da se sve političke stranke angažuju u ovom procesu.

„Mnogi naši posmatrači su izrazili sumnje u jedinstveni birački spisak ističući preminule glasače i migraciju glasača“, rekao je Zanijer.

Istakao je i činjenicu da su mediji izveštavali više o nacionalnim pitanjima nego lokalnim, što je donelo prednost vladajućoj stranci.

„Mnogi predlozi se tiču problema koji nisu novi, a koji su se javili i prošlog decembra“, rekao je Zanijer odgovarajući na pitanje o odnosu poslednjeg izveštaja ODIHR-a i onog iz decembra.

Dodao je da i dalje postoji duboka polarizacija između vladajućih i opozicionih stranaka i zbog toga pozdravio formiranje Radne grupe za unapređenje izbornog procesa koja će omogućiti da se primen što više preporuka ODIHR-a.

Zanijer se zahvalio vlastima na pozivu misiji da posmatra izbore, ali i svim političkim akterima i nevladinim organizacijama koje su učestvovale u ovom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari