Šef misije OEBS Lamberto Zanijer: "Sve što se desilo u decembru ostaje u decembru" 1Foto: Printscreen N1

Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zanijer posetio je danas biračko mesto 120 u vrtiću „Vrabac“ i izjavio da će detaljan izveštaj o izborima u Srbiji biti predstavljen sutra u 15 sati.

On je rekao da na 89 biračkih mesta u Srbiji ima 120 posmatrača ODIHR.

„Ovde smo po pozivu srpskih zvaničnika, Srbija je preuzela nekoliko obaveza, naš posao je posmatranje kako su implementirani međunarodni standardi. Sa 120 posmatrača, pratićemo glasanje tokom celog dana širom Srbije“, rekao je Zanijer.

Prema njegovim rečima, posmatranje samih izbora, odnosno izbornog dana samo je jedan deo monitoringa celokupnog izbornog procesa, uključujući i predizborne aktivnosti.

„Mi smo ovde već duže vreme. Posmatrali smo svaki aspekt kampanje, ulogu medija, rad Skupštine i interakciju državnih zvaničnika i institucija ne samo u Beogradu, nego i lokalno širom Srbije. Imali smo stotine sastanaka. Izborni dan je samo jedan deo tog kompletnog procesa, i potpuni izveštaj će biti objavljen sutra u 15 sati na konferenciji za novinare“, naglasio je Zanijer.

Upitan da li je obavešten da se u sportskim halama u Beogradu okupljaju članovi Srpske napredne stranke i da se sumnja da se ponavljaju malverazacije, Zanijer je odgovorio da nema tu informaciju, ali da će uzeti u obzir sve što bude zabeleženo na biračkim mestima.

Na pitanje da li su završeni svi izveštaji o izborima koji su održani u decembru prošle godine, on je rekao da „sve što se desilo u decembru ostaje u decembru“

„Mi smo tu da doprinesemo, ja sam imao razgovore sa Radnom grupom u Skupštini koja je tu da poboljša izborni proces. Ovi izbori su prilika i odgovornost da se situacija popravi“, kazao je Zanijer.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari