Slobodan grad u postizbornoj krizi: Kako će izgledati Niš, ko god bude formirao vlast sa krajnje tesnom većinom 1Foto: Vesna Torović

Niš jeste „slobodan grad“ jer je to stanje duha, ali moraćemo još dosta da čekamo kako bi videli ko će biti vlast, čija će politička stabilnost, opet, ko god da je formira, nesumnjivo biti ugrožena zbog krajnje tesne većine, ocenjuju sagovornici Danasa nakon što je Gradska izborna komisija saopštila privremene rezultate izbora u Nišu, koje opozicija osporava.

Prema jučerašnjoj odluci GIK, koalicija oko SNS i opozicija su 2. juna osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada, koja broji 61 odbornika.

Ukoliko ovakvi rezultati ostanu na snazi, naprednjaci će moći da formiraju skupštinsku većinu od 31 odbornika, pošto je jedan mandat dobila Ruska stranka, koja ih je podržala.

GIK je u odluci o privremenim rezultatima izbora navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

Ona je navela da je utvrdila privremene rezultate nakon obrade 100 odsto biračkog materijala sa 197 biračkih mesta.

Pravni tim „Biramo Niš“ je nakon takve odluke zahtevao uvid u kompletan izborni materijal i najavio krivične prijave zbog nepravilnosti u izbornom postupku.

Članovi tima su naveli da je odluka doneta nakon što je GIK najpre, u toku prošle noći, na osnovu pristiglih zapisnika, utvrdila da je opozicija dobila 31 odbornički mandat a SNS 29, da bi potom, pred jutro, bez prisustva predsednika biračkih odbora, kako „nalaže zakon“, ustanovila da i SNS i opozicija imaju po 30 odbornika.

Odluka „u korist SNS“ doneta je nakon što je jedan predstavnik Ruske stranke naknadno, u toku noći, doneo izborni materijal sa devet biračkih mesta.

Mladen Jovanović, stručnjak za decentralizaciju i izborni sistem, kaže za Danas da je „veliko pitanje da li će vlast, bilo da je formiraju naprednjaci ili opozicija, moći da sačuva političku i drugu stabilnost u gradu.

„Bilo ko da ’dobije izbore‘, imaće veliki problem da obezbegi skupštinski kvorum, imaće bučnu i brojnu opoziciju, a skupštinske odluke će se donositi otežano, jer će za svaku oduku morati da vode bitku za većinu u skupštinskim klupama. Posledica može da bude nestabilna gradska vlast. Ne zaboravimo da, recimo, Skupština grada bira gradonačelnika, pa bi on mogao da bude lako smenjiv ukoliko bi se pojavila frakcija u vladajućoj stranci“, kaže Jovanović.

On još kaže da Nišu „predstoji još mnogo koraka do formiranja vlasti“- odluke po prigovorima, moguće ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima, raspodela mandata, eventualna „sezona preletanja“ i osnivanje Skupštine grada i gradske vlasti.

Slobodan grad u postizbornoj krizi: Kako će izgledati Niš, ko god bude formirao vlast sa krajnje tesnom većinom 2
Mladen Jovanović: Foto Medija centar Beograd

„Sve do tada, izjave o broju odborničkih mandata su spekulacije. Većina ne postoji sve dok se ne bude formirala Skupština grada i gradska vlast. Za sada je mnogo nepoznanica, a dovoljno je da se izbori ponove na jednom biračkom mestu pa da se sve promeni“, kaže on.

U slučaju da vlast u Nišu formira lista okupljena oko SNS, uz jako tesnu većinu, on veruje da bi bilo pokušaja kupovine odbornika.

„Ne bih se iznenadio da je tri odbornika ’prednosti‘, koje je pomenuo (predsednik Srbije i osnivač SNS) Aleksandar Vučić u izbornoj noći, već dogovoreno. Uostalom, videćemo“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, naprednjaci bi mogli da pribegnu i raspisivanju vanrednih gradskih izbora u Nišu ukoliko bi procenili da je jako tesna većina preveliki rizik po nju.

„To će, naravno, zavisiti i od sposobnosti opozicije da kontroliše kvorum u Skupštini grada i utiče na njen rad“, dodaje.

Ukoliko, pak, vlast u Nišu formira opozicija, takođe sa tesnom prednošću, potencijalnu političku krizu bi mogli da otežaju i naprednjačka republička vlast i Vučić.

„U tom slučaju je jako je važno da opoziciona vlast, zajedno sa građanima, radi na zaštiti gradskog budžeta i svih prava lokalne samouprave, pošto će je sa republičkog nivoa najverovatnije čekati pritisak, posebno oko naplate dugovanja Grada, koja su suštinski stvorena u poslednjih 12 godina“, kaže on.

Navodi da bi Republika, recimo, mogla da naplati veliko dugovanje Grada za aerodromsko zemljište koje za sada „stoji“, ili okonča više od hiljadu sudskih postupaka koji se vode protiv Grada, ili naplati „ko zna kakva dugovanja iz skrivenih poslova gradske naprednjačke vlasti“.

„Vučić ima nesumnjiv i jasan uticaj na institucije i pravosuđe, i sve bi to moglo da se aktivira, te opozicija na takve situacije mora da ima spreman odgovor, a i savezništvo sa građanima“, kaže Jovanović.

Slobodan grad u postizbornoj krizi: Kako će izgledati Niš, ko god bude formirao vlast sa krajnje tesnom većinom 3
Olivera Sašek Radulović: Foto privatna arhiva

Sociološkinja Olivera Sašek Radulović takođe smatra da je još uvek rano govoriti o tome ko će u Nišu formirati vlast, jer „svedočimo postizbornoj krizi“.

Ona kaže da nakon odluke GIK javnost traži odgovore na mnoga pitanja koja su se otvorila.

„Na primer, šta se dogodilo u noći nakon izbora, od pet ujutru do narednog dana, kako svedoči član proširenog sastava GIK iz redova opozicije? Volela bih da čujem i objašnjenje CESID koje su glasove brojali, uz ogradu da je moguća greška u nekom procentu, i kako je ta greška donela mandat baš vladajućoj koalciji“, kaže ona za naš medij.

Takođe ocenjuje da će bilo kome ko formira gradski vlast biti teško jer za donošenje odluka mora da obezbedi prisutnost svih svojih odbornika.

„Dakle, nema ni opravdanih, ni neopravdanih odsustava, bolovanja…“, dodaje.

Podseća da su podaci iz zapisnika sa biračkih mesta koji su dostavljeni GIK, a koji su prvobitno saopštavani, pokazivali da opozicija ima jednog odbornika više od zbira koalicije oko naprednjaka i Ruske stranke, zbog čega je ocenjivano da je Niš posle ovih lokalnih izbora „prvi oslobođeni grad od naprednjačke vlasti“.

Slobodan grad u postizbornoj krizi: Kako će izgledati Niš, ko god bude formirao vlast sa krajnje tesnom većinom 4
Miodrag Stanković (Ujedinjeni- Nada za NIš), Đorđe Stanković (Biramo Niš), Dragan Milić (GG), Dušan Anđelković (Kreni promeni): Foto Biramo Niš

U slučaju da se opozicija narednih dana, ipak, izbori za prvobitni rezutat i formira vlast, funkcionisanje sa tankom većinom će joj biti teško, ali ne i nemoguće, veruje ona.

„Biće pokušaja kupovine glasova, ali se iskreno nadam da niko sa opozicionih lista neće upasti u rizik da prekroji volju građana, jer će to značiti kraj njegove političke karijere“, kaže.

Podseća da je dr Milić u prvom obraćanju po okončanju izbornog dana, kada su podaci sa birališta govorili da opozicija ima većinu, vrlo jasno rekao da njegova grupa građana neće sarađivati sa koalicijom oko SNS, a to neće činiti ni ostale opozicione koalicije i stranka.

Dodaje da „ostaje žaljenje što izlaznost nije bila za koji procenat veća“ jer bi nova vlast u Nišu, a ona očekuje da bude opoziciona, imala „komotniji manevarski prostor“.

Prema privremenim rezultazima GIK, bez mandata u Skupštini grada ostale su liste „Niš, naš grad- Branislav Bane Jovanović- Novo lice Srbije“ i „Bojan Avramović- Ne damo Niš“, kao i manjinske liste „Glas naroda je snaga naroda“, „Ujedinjeni za selo i grad- Budimo na čisto“ i „Za naš Niš- Petar Bogićević- Koalicija snaga“.

Pokrenuti postupak protiv Ruske stranke

Ukoliko se dogodi da u Nišu SNS formira vlast, a i ukoliko se to ne dogodi, opozicija bi morala da pokrene sudski postupak u kojem bi Ruskoj stranci pobila status manjinske stranke, jer je, po dostupnim podacima, reč o fantomskoj i lažnoj organizaciji koja ga je dobila protivzakonito, zahvaljujući SNS. Ova stranka je na ovim izborima zloupotrebila izborna pravila i stekla odborničke mandate, kaže Mladen Jovanović.

„Ruska stranka- Rusija i Niš u srcu- Tihomir Perić“ istakla je svoju listu na gradskim, kao i na izborima u svih pet gradskih opština.

Perić je bio dugogodišnji funkcioner SRS, a opozicija je protiv njega nedavno podnela krivičnu prijavu zbog sumnje u manipulacije sa potpisima podrške na gradskoj listi.

Prema poslednjem popisu, u Nišu živi 121 Rusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari