"Naprednjaci i Rusi - braća zauvek": Šta znamo o Ruskoj stranci koja je dala podršku SNS-u u Nišu? 1Foto: privatna arhiva

“Srbi i Rusi – braća zauvek“ slogan je koji je nastao tokom protesta desničarskih grupacija u Beogradu pre dve godine kao podrška ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji“. Danas se slogan vezuje pre svega za Rusku stranku, manjinsku partiju koja je po svemu sudeći presudna za novu vlast naprednjaka u Nišu.

Niški naprednjaci danas su u prostorije doveli trubače, a uz njih je bio i Tihomir Perić, odbornik koji je presudio u korist naprednjaka.

Perić bivši je niški radikal, kod Šešelja je bio sve od devedesetih do 2020. godine.

Ova odluka Ruske stranke ne čudi s obzirom da je predsednik ove stranke Slobodan Nikolić u republičkoj Skupštini deo poslaničkog kluba sa poslanicima stranke potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina, Marijanom Rističevićem i Milijom Miletić. Svi pomenuti deo su vladaćuje garniture.

Tačnom se opet pokazuje ona da „kad jednom smrkne, drugom svane“ – rat u Ukrajini došao je Ruskoj stranci ko „kec na 11“. Kako je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine tako je ova stranka počela da raste. Na sebe su preuzeli pomenuti slogan, ali u dva izborna procesa od 2021. godine ostali su bez mandata, da bi zatim 2023. osvojili parlamentarni status.

Iako je slogan koji koriste skovan za potrebe protesta, mahom u organizaciji Narodnih patrola, ali i grupe čiji je osnivač vođa „Obraza“ Mladen Obradović koja se baš zove „Srbi i Rusi braća zauvek“, kojima se režim kritikovao zbog „izdajničke“ politike, Nikolićeva stranka ne koriste ono što joj ime omogućava – da proba da obuhvati tvrdu prorusku antivučićevsku struju, već je predsednik Ruske stranke u poslaničkom klubu sa poslanicima vladajuće garniture.

Ime ove stranke nalazilo se na listiću za beogradske izbore i u prethodnim izbornim ciklusima, ali je rezultat ostajao oko nule. Za razliku od Niša gde su i 2016. i 2020. osvajali po mandat.

Ulaskom u Skupštinu Šapčaninu Slobodanu Nikoliću uspelo je ono što nije uspelo različitim grupacijama – poput koalicije „Rodoljubi“ dramaturga Siniše Kovačevića i bivšeg radikala Dragana Todorovića koju je 2016. predložio Srpsko-ruski pokret, još jedna stranka ruske manjine, čiji su grafiti i dalje vidljivi po Beogradu – da uđe u Skupštinu Srbije.

Do tada su bili samo jedni od mnogih koji su pokušavali da iskoriste široku rasprostranjenu i uredno zalivanu rusofiliju i zakonske  manjkavosti koje omogućavaju postojanje različitih „lažnih manjinskih stranaka“, koje preko zakonskih olakšica i pozitivne diskriminacije koja je tu kako se pripadnici manje zastupljenih naroda izborili lakše za interse svoje zajednice žele da ostvare politički profit.

"Naprednjaci i Rusi - braća zauvek": Šta znamo o Ruskoj stranci koja je dala podršku SNS-u u Nišu? 2
Foto FoNet Milica Vučković

Nisu Rusi specifična zajednica po ovom pitanju, a najpoznatiji slučaj svakako je Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO), stranka vlaške nacionalne majine, barem nominalno, koja je 2016. ostvarila prlamentarni status. Njima analitičr Đorđe Vukadinović može da zahvali na nadimku „Vlah“, s obzirom da je urednik Nove srpske političke misli bio jedan od kandidata ove stranke.

I najnovije istraživanje NSPM-a, rađeno za RT Balkan, pokazuje koliko je podrška Rusiji u Srbiji i dalje snažna – 84,6 odsto građana se protivi uvođenju sankcija ovoj zemlji.

Interese 10486 Rusa, koliko je pokazao popis iz 2022. godine, zastupa sedam stranaka i za mnoge je vrlo jasno da se radi o izigravanju zakona. Najbizarniji je primer stranke „EVROPEЙSKAЯ PARTIЯ ZELENЫH“, koja ime deli sa evropskim zelenima i upravo su oni u Beogradu poslužili kako bi predložili nekoliko listi koje su služile oduzimanju glasova opozicionih listi, sa sličnim imenima poput Kreni-Promeni i „MI – snaga“, odnosno „glas iz“, naroda.

Stranka čiji je predsednik Nikolić registrovana je 2016. godine sa sedištem u Šapcu.

Bivši naprednjaci i radikali

Ruska stranka Slobodana Nikolića prožeta je bivšim kadrovima radikala i naprednjaka. Osim odbornika iza Niša, od bivših radikala istaknuti član ove stranke je i Nebojša Oberknežev – bivši predsednik okružnog odbora SRS u Zrenjaninu. Stranku napušta nakon što je davao podršku svom stranačkom kolegi, tada pokrajinskom poslaniku Danijelu Radiću.

Oberknežev odnosi zatim pobedu nad SNS na izborima za Savete mesnih zajednica u Sečnju, kao nezavisni kandidat u MZ Boka.

Nakon izbora prelazi u redove naprednjaka, i tako im omogućava vlast u ovoj mesnoj zajednici. Čest je sagovornik režimskih medija, pa čak i kada Pinkova voditeljka Jovana Jeremić proslavlja Vaskrs u svojoj vili, Oberknežev je u prvom redu odmah do bazena.

Uz to, listu Ruske stranke na prošlogodišnjim pokrajinskim izborima vodila je Ljubica Bertović, master psiholog iz Subotice, ranije istaknuta članica SNS u Subotici. Bertović je sada pokrajinska poslanica.

Slobodan Nikolić – borac za natalitet i majku Rusiju

Narodni poslanik i predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić po struci je ekonomista. Predsednik je i Društva Srpsko-ruskog prijateljstva “Vladimir Putin”.

Radio je u udruženju “Srpski prag 98” koje pomaže domaćim neženjama u sklapanju brakova sa ženama iz Rusije. Bio je je kandidat i član Gradskog Veća Šapca u dva mandata i odbornik u Skupštini grada.

Nikolić se i sa Ruskom strankom bori za natalitet, ali to čini veoma rigidno – u programu partije stoji da se „u cilju podsticanja nataliteta“ zalažu „za zabranu abortusa, izuzev u slučaju kada je u pitanju zaštita zdravlja žene“.

Od Prezidijuma Saveta za društvena priznanja Ruske Federacije grad Šabac 26.decembra 2011. godine dobija orden „Jermaka“, a Slobodan Nikolić orden cara Nikolaja II Romanova. Dobitnik je i medalje grada Moskve 2011. i drugih diploma, stoji na sajtu ove stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari