"Nemam problem da napravim težak problem": Kako će izgledati postizborni rasplet na opštini Stari grad? 1foto FoNet/Beoinfo

Jedna od malobrojnih opština na kojoj je koalicija okupljena oko Srpske napredne stanke izgubila izbore je Stari grad. Mogućnost da formira vlast na toj opštini ima koalicija Biram Stari grad i to zajedno sa pokretom Čuvari Starog grada Marka Bastaća i eventualno pokretom „Za Zeleni Stari grad“ Dejana Žujovića. Svi, međutim, tvrde da će razgovori uslediti tek po objavljivanju konačnih rezultata.

U borbi za 56 odborničkih mesta pobedu prema sadašnjim rezultatima ostvarila je koalicija Biram Stari grad sa 38,06 odsto. Na drugom mestu sa 35,05 odsto je koalicija oko SNS, na trećem mestu su Čuvari Starog grada, Marka Bastaća sa 17 odsto glasova, a na četvrtom mestu je pokret Za Zeleni Stari grad koji je osvojio – 3,16 odsto glasova. Mogućnost da pređe cenzus ima i stranka Dosta je bilo Saše Radulovića koja u ovom trenutku ima 2,96 odsto glasova.

"Nemam problem da napravim težak problem": Kako će izgledati postizborni rasplet na opštini Stari grad? 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Građani Starog grada pokazali su da ne daju svoju opštinu SNS kriminalnoj hobotnici. Ova pobeda izvojevana je u zaista neravnopravnoj i teškoj borbi. Videli ste da se borba u nedelju nije vodila samo na biralištima, nego i na ulicama. I ne samo olovkom, nego na sve načine. Zato čestitam i kontrolorima i aktivistima i aktivistkinjama koji su branili izbornu volju građana“, kaže za Danas Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno levog fronta i nosilac liste Biramo Stari grad.

Na pitanje da li su već počeli postizborni razgovori za formiranje vlasti na Starom gradu, najstarijoj beogradskoj opštini, Lazović kaže da se čekaju konačni rezultati.

„Mi pozivamo listu Marka Bastaća da zajedno formiramo vlast i da naša opština postane svetionik slobode u mraku koji je SNS uveo u Srbiju. Pozivamo i sve ostale stranke koje žele da ruše naprednjačku vlast da učestvuju u formiranju vlasti. Svi su dobrodošli u tome“, kaže Lazović, dodajući da se u ovom trenutku ne zna da li će DJB preći cenzus.

"Nemam problem da napravim težak problem": Kako će izgledati postizborni rasplet na opštini Stari grad? 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Pokušali smo da saznamo kakav će biti Bastaćev odgovor na javni Lazovićev poziv na posizbornu koaliciju, ali nam je on kratko odgovorio da će se oglasiti kada konačni rezultati budu zvanični.

Ukoliko DJB pređe cenzus i odluči se za koaliciju sa naprednjacima, koaliciji Biramo Stari grad biće potrebna pomoć i pokreta za Zeleni Stari grad.

„Do sada nismo imali nikakve kontakte sa nosiocima drugih lista tako da je rano za bilo kakve odluke. U svakom slučaju, odluka koju budemo doneli biće na dobrobit građana i političke budućnosti ove liste. Prenesite mojim kolegama iz opozicije da očekujem poziv na razgovor. Zvao bih ja njih ali ne znam broj. Neće biti koalicija sa naprednjacima“, napominje za Danas Dejan Žujović.

"Nemam problem da napravim težak problem": Kako će izgledati postizborni rasplet na opštini Stari grad? 4
foto privatna arhiva

Na primedbu da je tokom kampanje, ipak, bilo raznoraznih spekulacija da je izborna lista Za Zeleni Beograd naprednjački projekat, Žujović kaže da zbog takvog stava opozicije može to i da postane.

„Nemam problem da napravim težak problem“, kaže Žujović.

Na primedbu da uspeh grupe građana za Zeleni Beograd za mnoge predstavlja iznenađenje, s obzirom na skromnu izbornu kampanju, Žujović odgovara da je njegova lista Za zeleni Beograd imala više od 20 akcija na Starom gradu sa štandovima.

„Podeljeno je više hiljada flajera. Lično sam imao direktne razgovore sa građanima Starog grada u bar desetak mahova. Teško može da se kaže da nismo imali kampanju za tu opštinu. Pažljivo smo i birali nosioca liste, Emilijana Gerasimovskog, koji je u svojoj sredini prepoznat kao dobar komšija i kvalitetan čovek“, zaključuje Žujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari