"U Nišu se sada dešava 17. decembar": Utisak nedelje o tome ko (ne)ma pravo da kaže da su izbori pokradeni 1Foto: Ivan Dinić/Nova

Narodni poslanik ZLF Đorđe Pavićević rekao je večeras u Utisku nedelje da je lošijim rezultatom kažnjena celokupna koalicija „Srbija protiv nasilja“.

 

On je rekao da će Zeleno-levi front izaći pred građane sa izveštaj šta su radili u prethodnom periodu.

Pravnica Sofija Mandić navela je da je Biramo borbu napravila pogrešnu procenu prilikom izlaska na izbore, ali da oni nisu krivi za ovaj rezultat jer je izborni postupak u bilo kom gradu od početka do kraja režiran. Mandić je navela da je to uvidela u decembru i da je tokom proteklog perioda to pokušavala da objasni javnosti.

Ona je navela da je njen stav bio da se pre svega insistira na izborni uslova nego da se „izleti i pogine“. „A mnogi su nažalost poginuli“, rekla je ona.

Sociolog i profesor FPN Miloš Bešić podvukao je da uslovi nikada neće biti idealni, ali da je opozicija morala da insistira da oni budu bolji.

„Vladajuća stranka nije imala luksuz da opozicija ne izađe na izbore, nakon Rezolucije Evropskog parlamenta i preporuka ODIHR-a vlast nije smela da dozvoli da opozicija ne izađe na izbore“, kaže.

Bešić je rekao da je greška bilo reći da se izlazi na pregovore i onda ući u pregovore o izbornim uslovima za već raspisane izbore, jer je jasno bilo da vlast neće poboljšati rezultate, naveo je.

„ODIHR je dao svoje miššljenje i rekao da ništa nije promenjeno u odnosu na 17. decembar“, rekao je.

Pavićević je ukazao da je 2019. u februaru potpisan Sporazum sa narodom u kome pišu identične stvari koje se danas pominju – da se neće izaći n izbore dok izbori ne budu fer i pošteni i da će izaći iz svih institucija i da neće ući u parlament dokle god izborni uslovi ne budu fer.

„Ne znam na čemu se sada zasniva optimizam da će vlast uraditi nešto što ranije nije“, rekao je on.

Mandić je navela da su beogradski izbori i izbori u drugim lokalnim samoupravama paralelni procese, jer se u drugim lokalnim samoupravama sada desilo ono što se desilo u Beogradu tokom decembarskih izbora.

Smatra da bi se do septembra mogao iskoristiti sav manevarski prostor i svi mehanizmi, te dodala da ako se dođe do toga da je sav prostor istrošen rekla da treba izaći na izbore.

Bešić je ocenio da opozicija koja je izašla na izbore nema pravo na argument da je bilo izborne krađe.

Konrola biračkog spiska, zakon koji bi podrazumevao da se socijalana pomoć ne daje dva-tri meseca pred izbore i mehanizmi koji će omogućiti da opozicija bude reprezentativna na javnom servisu su prema Bešiću „minimum minimuma“ izbornih uslova, a vlast bi ih ispunila, ukazao je, da je opozicija ostala jedinstvena.

I dok Bešić ocenjuje da opozicija koja je izašla na aizbore bez da je insistiralaa na aizbornim uslovima, Pavićević kaže da mu smeta kada mu neko oduzima neko pravo. Ukazuje da su izborni uslov menjani tokom kampanje 2020. godine.

Opozicija će sutra na Novom Beogradu ići na uvid glasačkih listića, najavio je poslanik ZLF i dodao d aje u Nišu najavljen protest.

Smatra da bi izbori bili održani juče sve i da opozicija nije učestvovala na njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari