Zašto je Vučić promenio planove, pa poslednjeg dana kampanje ide u Niš? 1Biram Niš: Foto Media reform centar

Aleksandar Vučić, bivši lider SNS koji obavlja funkciju predsednika države, najavio je da će se pojaviti u Nišu poslednjeg dana kampanje, iako je pre samo par dana rekao da se posle izbornog mitinga SNS u nedelju u Novom Sadu neće više pojavljivati u naprednjačkoj kampanji.

On je gostujući na televiziji Pink u nedelju rekao da bi teško podneo da SNS ne pobedi u Nišu jer je, kako kaže, u poslednjih 10 godina proveo više vremena u Nišu nego svi predsednici i premijeri od 1945. na ovamo.

Vučić je naveo i da je u Nišu kompletno nova lista „jer moraju da pokažu veću brigu za ljude“, čime je potvrdio da je nezadovoljan radom dosadašnje vladajuće garniture na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, koje i nema na izbornoj listi.

Opozicija u Nišu veruje da je pobeda nad SNS moguća, a u pobedu nije siguran ni Vučić, jer je sam pre mesec i po dana rekao da je „opziciji teže da pobedi u Beogradu nego u Nišu“, ali tada nije pojasnio da li to znači da SNS u Nišu nema većinu za vlast.

Kandidat za gradonačelnika Niša opozicione liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković komentarišući odluku Vučića da u finišu kampanje kaže da to njemu govori da opozicija dobro stoji u Nišu, jer se u suprotnom Vučić ne bi toliko trudio.

– Druga stvar je cinizam da on nosi tu listu, i da se svi kandidati kriju iza njegovog imena, jer ova nova garnitura SNS liste i ne postoji u kontekstu prepoznavanja građana. Zato ja ponosno predstavljam listu Biramo Niš, i imamo na svakoj opštini autentične kandidate za predsednike opstina, i ponosno idemo na ove izbore kao Nišlije i lokal patriote – kaže Stanković za Danas.

Prema njegovim rečima, svaki glasač SNS-a treba da se pita da li su glasom za naprednjake odigrali jednu kockarsku patiju jer ne znaju ko će voditi njihov grad.

– Da podsetim, svaka garnitura u poslednje tri je bila samo gora od prethodne – zaključuje Stanković.

Miljan Mladenović, istraživački analitičar Novog trećeg puta, za Danas navodi da je definitivno da su Niš i Novi Sad, pored nekoliko centralnih gradskih opština u Beogradu, privukli najviše pažnje javnosti, u smislu neizvesnosti.

– Biće interesantno videti da li će se kao bolja strategija pokazati jedna lista plus Kreni promeni (Novi Sad) ili varijanta sa više opozicionih kolona koje sve imaju realne šanse za prelazak cenzusa i u zbiru potencijalno i za formiranje vlasti (Niš) – kaže on.

Kako zaključuje, apsolutno ne čudi da su fokus vlasti baš mesta gde izbori mogu biti neizvesni, a vrlo brzo ćemo videti koliko će Vučičeva poseta u finišu kampanje biti od koristi vladajućoj koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari