GIK: Viši sud u Beogradu odbacio i poslednji prigovor, izbori u Beogradu su završeni 1Foto: Grad Beograd

Predsednik beogradske Gradske izborne komisije Zoran Lukić saopštio je da je danas Viši sud u Beogradu odbacio i poslednji prigovor birača Natalije Stojmenović na Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Beograda, čime je Ukupan izveštaj o rezultatima gradskih izbora postao pravnosnažan.

Time su završeni izbori za odbornike Skupštine Beograda, održani 17. decembra i ponovljeni na tri biračka mesta 30. decembra, navodi Beoinfo.

Lukić je izjavio da su se stekli uslovi da GIK rešenjem dodeli mandate kandidatima sa izbornih lista koje su osvojile odborničke mandate, nakon čega će početi rokovi za sazivanje konstitutivne sednice gradskog parlamenta.

Podsetimo, Evropski komitet nemačkog Bundestaga održao je juče raspravu o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, na koju su bili pozvani i posmatrači izbora, a zaključak je da događaji u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, a da izbore u Beogradu treba ponoviti.

Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države, navodi se u saopštenju koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničke grupe SDP kancelara Olafa Šolca, Alijanse 90/Zeleni i FDP.

Krajnje je vreme, dodaje se, da i Komisija EU imenuje nedostatke demokratije u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima.

Takođe, dep poslanika Evropskog parlamemta je, nakon jučerašnje rasprave na plenarnoj sednici, danas i zvanično tražio međunarodnu istragu izbora u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari