Dva meseca posle lokalnih izbora nije završen izborni ciklus: Član GIK o "teškom pravnom položaju" grada Čačka 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Član Gradske izborne komisije u Čačku iz opozicione stranke Nova Srbija Jovo Popović rekao je danas da je taj grad u teškom pravnom položaju jer dva meseca posle loklanih izbora nije završen izborni ciklus i još nije zakazana konstitutivna sednica lokalne Skupštine.

On je rekao novinarima da je opozicija podnela nove prigovore na odluke GIK o rezultatu izbora.

Popović, advokat, ocenio je da GIK „nezakonito postupa“ jer nije donela rešenje o obavljenom uvidu predstavnika izbornih listi u birački materijal.

Po njegovim rečima, zbog toga je ;nelegitimno ;rešenje GIK o dodeli mandata za 75 odbornika koje je objavljeno i na zvaničnom sajtu Republičke izborne komisije.

Popović je rekao da članovi GIK još ne znaju rezultat te izvršene kontrole biračkog materijala.

„Imamo informacije od članova ovlašćenih predstavnika opozicionih izbornih listi da su uočene brojne nepravilnosti na svim biračkim mestima u Čačku. Možemo da verujemo ili da ne verujemo takvim tvrdnjama, ali se izveštaj o tim nepravilnostima mora naći na sednici GIK koja će odlučiti da li su te nepravilnosti bitne ili nebitne, da li su teške ili lake“, rekao je Popović.

GIK je pre nekoliko dana rešenjem objavljenim na sajtu RIK-a dodelila 40 odborničkih mandata koaliciji Srpske napredne stranke (SNS), jedan Ruskoj stranci i 34 odbornička mandata za svih pet opozicionih izbornih listi.

Skupština Čačka ima ukupno 75 odborničkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari