Šta piše u dokumentu koji je Novi DSS ponudio ostatku desnice kao uslov za jednu listu? (FOTO) 1Printskrin Novi DSS/Instagram

Društvenim mrežama kruži dokument sa uslovima za koaliciju pet desno orijentisanih parlamentarnih stranaka, koji je Novi DSS, u ime koalicije NADA, postavio ostalim opcijama.

Papir je naslovljen kao „Osnove delovanja nakon izbora“, za koaliciju stranaka – Novi DSS, POKS, Dveri, Zavetnici, Narodna stranka.

U dokumentu se poručuje da je, usled prihvatanja „francusko-nemačkog sporazuma o implicitnom (de facto) priznanju secesije Kosova i Metohije“ i najgrubljeg kršenja Ustava, smena Aleksandra Vučića i režima koji je uspostavio je „jedini način da se zaustavi sveopšte posrtanje i izbegne nacionalno poniženje i katastrofa koji su na pomolu“.

Ispostavljeno je šest tačaka, a prva je da je isključena, na svim nivoima vlasti, svaka mogućnost saradnje sa Srpskom naprednom strankom nakon izbora. Zatim se traži da jedinstvena lista desnih stranaka će učestvovati u smeni SNS-a i režima Aleksandra Vučića gde je to moguće – Republika, Beograd, lokalne samouprave.

„Sve stranke saveza saglasne su da će, ako celokupna opozicija osvoji većinu odborničkih mandata u Skupštini grada, smeniti vlast u Beogradu u saradnji sa ostatkom opozicije“, stoji u trećoj tački.


Četvrta tačka isključuje svaku mogućnost formiranja programske Vlade sa prozapadnom opozicijom – „usled nepremostivih političkih i ideoloških razlika“, dok naredna tačka traži da stavovi iz prve i četvrte stavke budu jasno i nedvosmisleno izraženi u javnosti tokom izborne kampanje i da čine sastavni deo koalicionog sporazuma.

„Posebna pažnja biće posvećana predlogu kandidata za poslanike u NSRS i odbornike u gradskoj skupštini grada Beograda kako bi se u najvećoj ougćoj meri predupredio rizik tzv. „preletanja“ poslanika ili odbornika.Potencijalno prenebregavanje odluka stranaka o smeni vlasti u Beogradu ili u Republici i posredna ili neposredna podrška aktuelnoj vlasti SNS-SPS nakon izbora na bilo kom nivou, smatraće se, ne samo izbornom krađom odnosno prekrajanjem izborne volje građana i naroda Srbije sa svim posledicama koje to nosi, već i grubim kršenjem ovog sporazuma i za sobom će povlačiti javnu osudu stranke čiji je poslanik/odbornik odbegao kao i prekid saradnje sa istom od strane drugih stranaka koje čine savez“, navodi se u dokumentu.

Kako saznajemo, ovaj dokument ostale stranke kojima je namenjeno nisu potpisale. Podsetimo, naš list je u petak već pisao da „četverac“ intelektualaca – Ratko Ristić, Miloš Ković, Matija Bećković, Milo Lompar, svi bliski ovim strankama, lobiraju za jednu listu desnice, te da se planiran sastanak lidera desnice.

Dokument je objavio na Tviteru i poslanik SNS Vladimir Đukanović, a u Novom DSS-u za sada nismo mogli da dobijemo komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari