Na Kosovu izbori 26. januara? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Predstavnici kosovskih opozicionih stranaka, koje su u sredu prisustvovale konsultacijama sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani o održavanju opštih izbora, predložili su 26. januar 2025. godine kao datum za izlazak na birališta, prenosi Kim radio.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići ukazao je da redovne izbore ne treba neopravdano odlagati.

„Dakle, prvi važeći datum treba da bude datum kada moramo da idemo na izbore. PDK je bio, jeste i biće spreman za izbore svakog datuma. Kosovu i našim građanima potrebna je nova, odgovorna, kredibilna i sposobna Vlada, koja ima znanje i hrabrost da vrati zemlju na pravi kurs razvoja i evropskih integracija“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Isti datum za izbore predložio je i lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku, dodajući da je važno formirati novu vladu koja će sprečiti „raspad države, vratiti prozapadnu orijentaciju i fokusirati se na građanski razvoj i blagostanje“.

O sastanku sa predsednicom na društvenim mrežama se oglasio i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je izneo nadu da će Vjosa Osmani razmotriti zahtev parlamentarnih stranaka da se izbori održe 26. januara 2025.

Šefica stranke Alternativa Mimoza Kusari-Ljilja jedina predložila je da sledeći parlamentarni izbori budu održani 9. ili 16. februara 2025.

„Što se datuma redovnih izbora tiče, navela sam da tradicionalno mesec januar, kao najprometniji mesec posle praznika na kraju godine, ne odgovara. Shodno tome, 9. ili 16. februar bi mogao biti mnogo povoljniji za nesmetano odvijanje predizborne kampanje i izbornog procesa“, navela je ona.

Stranke nesrpskih manjina spremne su da prihvate datum većine, odnosno datum koji će odrediti predsednica Kosova.

Prema rokovima predviđenim važećim zakonima, redovni parlamentarni izbori na Kosovu mogu da budu održani 26. januara, 2, 9. ili 16 februara 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari