Ako imamo na umu da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne predviđa mogućnost da Beograd raspiše lokalne izbore na Kosovu osim u određenim slučajevima, takva odluka srpskih vlasti bi mogla da stane na put približavanju Srbije Evropskoj uniji – ističe u razgovoru za Danas Hana Semanić, ekspertkinja za Zapadni Balkan i članica Centra za istraživanja proširenja EU iz Budimpešte.


Kako navodi, evropska perspektiva Srbije može da ima pozitivan uticaj na Kosovo, što bi značilo da će dve strane morati više i bolje da sarađuju. „Saradnja bi imala pozitivan uticaj na ljude koji su umorni od sukoba. Druga mogućnost je sušta suprotnost ovoj. Naime, neki će verovatno reći da stvaranje uslova za više razgovora i dogovora lepo zvuči na papiru, ali da je teško ostvarivo u praksi“, ukazuje Semanićeva.

Koje uslove Srbija treba da ispuni da bi dobila datum za početak pregovora o pridruživanju EU?

– Datum početka pregovora zavisi od Srbije, pri čemu se dijalog između Beograda i Prištine nameće kao ključni uslov. Srbija će morati da pokaže i dokaže da je pravna država, sposobna da se nosi s izazovima korupcije, organizovanog kriminala, kao i da je voljna da rešava sporove sa susednim državama. Status kandidata podrazumeva da Srbiju čeka lavovski posao koji treba odraditi do primanja u punopravno članstvo. Ne treba biti razočaran ukoliko pregovori ne počnu do kraja godine. U ovom trenutku je neophodno osmisliti strategiju kako bi na najefikasniji način bilo urađeno što više pre početka pregovora.

Šta očekujete od dijaloga između Beograda i Prištine do narednog izveštaja Evropske komisije?

– Nužno je uspostavljanje normalnih odnosa, što podrazumeva učešće predstavnika Beograda i Prištine na međunarodnim konferencijama, kao i potpisivanje sporazuma od obostranog interesa. Takođe, potrebno je pronaći rešenja za telekomunikacije i međusobno priznavanje diploma, te unaprediti saradnju s Euleksom. Da li je to ostvarivo i do koje mere, ostaje da se vidi.

Da li će Srbija biti prinuđena da prizna Kosovo pre nego što uđe u EU?

– Kosovo jeste i ostaće najveći izazov za Srbiju. Smatram da će Srbija u budućnosti biti prinuđena da prizna Kosovo na ovaj ili onaj način, ali da će to biti popraćeno pravnim rešenjem prihvatljivim za obe strane.

Unija nije spremna za proširenje

Imajući u vidi trenutnu ekonomsku situaciju u EU, šta mislite o daljem proširenju Unije?

– Unija nije spremna za proširenje. Osim Hrvatske, koja je na pragu punopravnog članstva, većinu zemalja Zapadnog Balkana čeka mukotrpan i trnovit put do vrata EU. Za dalje proširenje potrebno je donošenje odvažne odluke i kolektivni pristup regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari