Opozicija Vučiću ne veruje: Kada počinju pravi pregovori o kolonama u Beogradu? 1foto: Printscreen/N1

Prvi test hoće li zaista biti izbora u Beogradu 17. decembra je hoće li naprednjaci i socijalisti do isteka roka, od 30 dana od kada je gradonačelnik glavnog grada Aleksandar Šapić podneo ostavku, izabrati novog.

Šapić je javnost o ostavci obavestio 29. septembra i od tada je, u trenutku pisanja ovog teksta, prošlo 13 dana, što vladajućoj koaliciji ostvalja još 17 dana da zakaže sednicu na kojoj bi ostavka bila stavljena na uvid odbornicima Skupštine grada i kada bi eventualno moglo da se uđe u proces izbora novog gradonačlenika.

Kako nam nezvanično kažu opozicioni odbornici, te sednice nema ni na vidiku i to njima govori da bi izbora u glavnom gradu moglo biti.

Prema rečima naših sagovornika iz redova partija koje organizuju protest „Srbija protiv nasilja“ (koalicija „Pravac Evropa“, Demokratska stranka, Zajedno, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije), iako se ovaj deo opozicije sprema za izbore kao da će ih zaista biti, još uvek se ne isključuje mogućnost da izbora u Beogradu ne bude ako predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, proceni da će izbore u glavnom gradu izgubiti. Kako predviđaju, opravdanje za to bi moglo da se nađe u na primer teškoj spoljnopolitičkoj situaciji zbog Kosova.

O svojim sumnjama u najave vlasti o izborima predstavnici opozicije su više puta u javnosti i govorili.

Drugi datum koji se čeka, kako navode naši izvori, kao test za to hoće li glasanja biti ili ne je početak novembra, odnosno 2. ili 3. novembar, kada je krajni datum za raspisivanje izbora.

Zbog svega ovoga, naši sagovornici iz proevropske opozicije kažu, ne žure sa otvaranjem karata pred javnosti, a najviše pred SNS, kada je reč o dogovoru oko broja kolona, odnosno načina na koji će opozicija izaći na izbore.

Kako nam je rečeno, pravi pregovori će uslediti tek kad izori budu zaista raspisani.

Šapiću je u četvrtak na konferenciji za novinare postavljeno pitanje kada će Beograđani na izbore i koja je procedura posle njegovog podnošenja izbora.

– Podneo sam formalnu ostavku da bi moglo da se omogući da se izađe na izbore 17. decembra. Očekujem izbore 17. decembra, ali odluku o tome donosi, na kraju krajeva, vlada, ako se novi gradonačelnik ne izabere u roku od 30 dana, a do tada je 15 ili 20 dana. Do tada, apsolutno je moja dužnost da obavljam funkciju gradonačelnika jer ne postoji drugi – odgovorio je Šapić.

Kako je dodao, ostavku je podneo ne zato što je smatrao da loše radi posao, nego da bi omogućio da se izbori održe.

– Rekao sam da ću to uraditi ako dođe do dogovora i odluke o prevremenim izborima – zaključio je Šapić.

Kako je Danas već pisao, takozvana proevropska opozicija razgovara o broju kolona na najavljenim izborima, ali joj istovremeno održavanje loklanih, beogradskih, vojvođanskih i pralamentarnih izbora komplikuje dogovor, budući da kod dela pregovarača postoji namera da se dogovor oko broja kolona na republičkim izborima što više moguće preslika na niže nivoe odnosno izbore u Beogradu koji je opoziciji, čini se, najvažnija meta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari