Izbori u DS: Demokrate žele novog lidera, Lutovac ne odustaje 1Foto: EPA/DJORDJE KOJADINOVIC

Veliki deo članstva Demokratske stranke želi promenu i novi put, a na čelu partije ne želi da vidi ni sadašnjeg predsednika Zorana Lutovca ni njegovog potencijalnog izazivača na stranačkim izborima Miodraga Gavrilovića, saznaje Danas iz više izvora među demokratama.

Lutovac je prošlog vikenda zakazao Izbornu skupštinu DS za 14. decembar na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsenik i njegov tim kao i novi stranački organi. On je najavio i da će se kandidovati na tim izborima.

Naši izvori navode da osim Lutovca i Gavrilovića u stranci nema zainteresovanih za poziciju stranačkog predsednika s obzirom na stanje koje vlada, a to je apatija i praktično nefunkcionisanje stranačkih organa što je pokazano na sednici Glavnog odbora u nedelju kada nije bilo kvoruma za izbor Organizacionog odbora koji treba da se pozabavi organizacijom izbora u partiji.

Kako nam je rečeno, drugih opcija ima i vode se razgovori sa nekolicinom mogućih kandidata, koji u ovakim uslovima ne žele da se kandiduju. Sagovornici Danasa su ubeđeni da ako neko sa kojim se razgovara i pristane taj će i pobediti.

Izbori u DS: Demokrate žele novog lidera, Lutovac ne odustaje 2
foto FoNet Milica Vučković

Kada je reč o tome zašto nisu prihvatljivi Lutovac i Gavrilović, naši izvori kažu da je Lutovac potpuno istrošen i da bi mu ovo bio treći mandat, a da “Gavrilović nije DS” i da je previše desno. Ono što najbolje ilustruje apatiju i nezadovoljstvo, kažu nam, je to što se obojica muče da nađu članove tima, odnosno kandidate za potpredsedike.

Sagovornici Danasa kažu da je većina članstva protiv organizacije izbora u ovakvim okolnostima, da je najbolje rešenje dogovor oko novog termina izbora do kada bi se stranka resetovala, a ne srljanje u katastrofu što bi bilo održavanje izbora na silu i brzinu 14. decembra bez dogovora i trećeg kandidata.

Izvori Danasa navode da je pomeranje izbora potrebno jer je neophodno razgovarati sa svim faktorima u DS, jer kako nam je objašnjeno, kao i uvek u DS niko nema apsolutnu većinu već postoji više centara koji moraju da se slože u ovako bitnim situacijama.

Sagovornici Danasa nam prenose da u ovom trenutku unutar stranke Lutovac i Gavrilović loše deluju i ne pokazuju elementarnu sposobnost da uvaže sva mišljenja u stranci i po svaku cenu žele skupštinu da bi oni bili predsednici plašeći se konkurencije koja bi ih pobedila.

Izbori u DS: Demokrate žele novog lidera, Lutovac ne odustaje 3
foto: S.S./ATAImages

Na pitanje da li je realno odlaganje zakazanih izbora, dobili smo odgovor da je moguće ako se o tome postigne dogovor. Bez dogovora, kako nam je objašnjeno, zakazani izbori ne znače ništa jer je potrebno da zaseda Glavni odbor i izabere Organizacioni, a bez dogovora, moguće je da opet neće biti kvoruma.

Lutovac za Danas kaže da je atmosfera u stranci kao pred svake unutarstranačke izbore sa više kandidata.

– Šta želi većina stranke videćemo na izborima. I možda će biti više od tri kandidata. Jedino sam siguran da članovi stranke ne žele “kandidata” koji bi bio obična marioneta nekog van Demokratske stranke – kaže on.

Kako dodaje, veoma važno je reći da se ne bira samo predsednik, nego i potpredsednici, stalni članovi Glavnog odbora i predsednik Političkog saveta.

Izbori u DS: Demokrate žele novog lidera, Lutovac ne odustaje 4
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Ono što je najvažnije, demokrate će birati ideje i programske pravce, a ne podobne ličnosti. To nas razlikuje od mnogih stranaka – zaključuje Lutovac.

Na pitanje kada će nova sednica Glavnog odbora i šta će biti ako ponovo ne bude kvoruma, kao i da li je realno odlaganje izbora, odgovara da će uskoro novi Glavni odbor i da će biti kvoruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari