Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku o izmeni ukupnog broja birača i glasačkih listića na predsedničkim izborima, zakazanim za 20. januar. Prema poslednjoj odluci RIK, ukupan broj birača u Srbiji je 6.702.018, umesto 6.701.779 kako je bilo odlučeno 13. januara. RIK je tu odluku donela posle dopisa opštine Bačka Topola da je tehničkom greškom prilikom štampanja izvoda iz opšteg biračkog spiska izostalo 239 birača iz te opštine.

Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku o izmeni ukupnog broja birača i glasačkih listića na predsedničkim izborima, zakazanim za 20. januar. Prema poslednjoj odluci RIK, ukupan broj birača u Srbiji je 6.702.018, umesto 6.701.779 kako je bilo odlučeno 13. januara. RIK je tu odluku donela posle dopisa opštine Bačka Topola da je tehničkom greškom prilikom štampanja izvoda iz opšteg biračkog spiska izostalo 239 birača iz te opštine. Komisija je odbila kao neosnovan prigovor Liberalno-demokratske partije koja se žalila na neravnopravan tretman predsedničkih kandidata u medijima. RIK je naveo da to telo nije nadležno da kontroliše i nadzire ponašanje medija u izbornom postupku. Pre usvajanja te odluke članovi RIK raspravljali su više od sat i po, a većina je tražila da to telo ponovo upozori medije da poštuju princip ravnomerne zastupljenosti i da još jednom izda saopštenje za javnost. Raspravljalo se i o tome ko finansira kampanju kandidata LDP Čedomira Jovanovića, bilo je primedbi da se rasprava ne bi ni vodila da je u pitanju neki drugi kandidat, a čak je i zatraženo da se prigovor odbije zato što je napisan latinicom.
Beograd – Ministar finansija Mirko Cvetković potpisao je rešenje o isplati sredstava za finansiranje predizborne kampanje kandidata. Kako prenose elektronski mediji, radi se o sredstvima iz budžetskih rezervi u iznosu oko 84,3 miliona dinara. Sredstva su uplaćivana na račun juče i danas. Suma predstavlja 20 odsto ukupnih sredstava namenjenih kandidatima za finansiranje kampanje. Devet predsedničkih kandidata podeliće sumu na jednake delove, po 9.370.364 dinara, ili oko 117.000 evra. Zakonom je predviđeno da se 80 odsto od preostalog iznosa, od oko 337,3 miliona dinara, isplaćuje stranci čiji kandidat pobedi na predsedničkim izborima.
Beograd – Građanska inicijativa Goranaca (GIG) pozvala je juče sve Gorance da glasaju za Borisa Tadića, a Vladu Srbije da preko svojih koordinatora na Kosovu i Unmika obezbedi 20. januara uslove Gorancima na Kosovu da glasaju na predsedničkim izborima. „Time će Gorancima biti obezbeđeno osnovno građansko pravo da glasaju, a Srbija će pokazati elemente svoje državnosti na Kosovu, to jest u Gori“, saopšteno je iz ove organizacije. Pozivajući Gorance da se opredele za kandidata DS i aktuelnog predsednika Srbije, u saopštenju koje je potpisao Ćerim Dragaš navedeno je da je „Boris Tadić garant stabilnosti i demokratije u ovoj zemlji, kao i naša sigurna ulaznica u Evropsku uniju i međunarodne organizacije“.
Subotica – Hrvatsko-bunjevačko-šokačka stranka podržava predsedničkog kandidata Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Rukovodstvo ove stranke opredelilo se za Jovanovića „zbog principijelnosti koja datira od izglasavanja novog Ustava, jer je LDP proevropska stranka sa čistom prošlošću, realnim programima i stavovima koji su jedina garancija usaglašavanja s evropskim standardima“, navodi se u saopštenju ove stranke. Hrvatsko-bunjevačko-šokačka stranka je nezadovoljna rezultatima aktuelnog predsednika Srbije Borisa Tadića, ocenjujući da on „pat poziciju naše države nije pomerio nimalo, što je vidljivo ispred diplomatskih predstavništava gde su redovi sve duži. Najbitnije od svega je da nije omogućio manjinama da postanu ravnopravni građani“, navodi HBŠS.
Beograd – Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda pozvala je juče građane Srbije crnogorske nacionalnosti da na predsedničkim izborima glasaju za kandidata LDP Čedomira Jovanovića. „Glas za Jovanovića, koji beskompromisno zastupa savremeni demokratski građanski princip prema manjinama, jeste i mogućnost za ispravljanje sramnog Ustava, koji ozakonjuje diskriminaciju Crnogoraca i lišava ih manjinskih prava, koja su sastavni deo ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Crnogorske nacionalne zajednice. Dodaje se i da je to istovremeno i način da konačno budu onemogućene agresivne političke snage, palanačke destrukcije u Srbiji, koje „otvoreno vređaju dostojanstvo crnogorskog naroda i vrstom specijalnog rata dele Crnu Goru nadajući se drugom poluvremenu i reviziji demokratske odluke građana iskazane na referendumu“.
Beograd – „Još je samo nekoliko dana do izborne tišine. Zato želim da budem krajnje otvoren i jasan. Koštunica i Nikolić se utrkuju ko će nas efikasnije i perfidnije udaljiti od EU. Ostajući u koaliciji sa Koštunicom i ostajući dosledan ključnim tačkama njihove zajedničke politike, na žalost i Boris Tadić ostavlja proevropski orijentisanu Srbiju na cedilu. Zato građanima mora biti kristalno jasno – 20. januara je vaša sudbina u vašim rukama. Uveren sam da ćete glasati za budućnost“, poručio je juče predsednički kandidat Čedomir Jovanović, a prenosi ova stranka.
Jovanović je, kako je saopšteno juče u okviru predizborne kampanje posetio Bački Petrovac, Vrbas, Bačku Topolu i Suboticu. „Ti političari koji nas navodno vode u Evropu nemaju snage da taj posao urade, oni ili to iskreno ne žele poput Koštunice i Nikolića ili su nemoćni da svoje, nekad ispravne stavove, pretoče u konkretan posao kao što je to slučaj sa Borisom Tadićem. Zločinci u zatvor, za zločine kazna. Za žrtve pravda, za našu decu sloboda“, poručio je Jovanović u Bačkom Petrovcu.
Beograd – Centralnu konvenciju predsedničkog kandidata Milutina Mrkonjića održana je juče u Sava centru. Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da će ova partija upotrebiti sva politička, diplomatska i druga sredstva „ako Srbija ne bude imala izbora i ako nam neko napadne Kosovo“. „Bez SPS nema jake, stabilne i socijalno pravedne Srbije“, naveo je Dačić. Prema njegovim rečima, Republika Srpska je najveće dostignuće SPS, Slobodana Miloševića i Srbije u 20. veku, „jer je to prva srpska država u istoriji preko Drine“. „Bez obzira što su mnogi izgubili veru u našu partiju i glasali za druge, mi smo i dalje tu“, naglasio je predsednik SPS. Zamenik predsednika SPS Žarko Obradović rekao je da je tokom predizborne kampanje i obilaska svega što je Mrkonjić započeo dokazao da je najbolji. „Mrkonjić je pokazao delima kako se vole i Beograd i Srbija. Vodio je projekte za razvoj Srbije, a 57 mostova je izgradio i obnovio“, istakao je Obradović i pozvao sve građane da izađu na izbore 20. januara, ali i 3. februara kada bude trebalo da se održi drugi krug, kako bi Mrkonjić pobedio. Predsednik Partije udruženih penzionera Srbije Jovan Krkobabić istakao je da će sporazum o saradnji PUPS i SPS ove dve partije promeniti političku mapu Srbije. Prema njegovim rečima, demokratska vlast „bacila“ je penzionere na marginu društva. – Moramo svi zajedno i odlučno napred u bitku za bolji život Srbije – naveo je Krkobabić, dodajući da PUPS punim srcem podržava Mrkonjića. Petar Đokić, predsednik SPS Republike Srpske ponovio je da RS i slobode srpskog naroda ne bi bilo da nije bilo SPS i Miloševića. On je naglasio da ova partija podržava Mrkonjića, kako bi on učinio još mnogo dobrih dela kada postane predsednik. Predsednik Demokratske stranke jedinstva Crne Gore Zoran Žižić istakao je da se SPS vraća na stare grane i jača svoju snagu i da je Mrkonjić impozantna politička figura na političkoj sceni Srbije. On je naglasio da je Rezolucija 1244 ključno uporište za odbranu Kosova, a da je taj dokumenat uradila SPS i Slobodan Milošević.
Bujanovac – Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić pozvao je juče u Bujanovcu Rome da svoj glas na predsedničkim izborima daju kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću. Ljajić je, na skupu koji je organizovala Ujedinjena partija Roma u bujanovačkom Domu kulture, poručio prisutnim Romima da ne treba da obraćaju pažnju na predizborna obećanja kandidata koji ih se sete samo kada su izbori. „Sigurno vas ovih dana obilaze, dele besplatne namirnice, 200 grama kafe ili kilogram šećera, a sve u cilju da na taj način kupe vaše glasove. Ja vam neću reći da ne uzimate, jer niste dovoljno bogati da odbijate i najmanju pomoć. Kažem vam uzmite sve što vam daju, ali na izborima treba da znate za koga ćete glasati“, rekao je Ljajić.
Leskovac – Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je FONETU da SNV neće podržati kandidate za predsednika Srbije Liberalno demokratske partije i Demokratske stranke Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića. „Mi ćemo vrlo brzo doneti odluku o tome koga ćemo podržati, a to će biti neko od kandidata takozvane nacionalno-patriotske i nacionalno-demokratske opcije, odnosno oni koji rešavanju pitanja Kosova daju prioritet i nisu za članstvo u Evropskoj uniji ako je cena rasparčavanje države, otimanje Kosova i slanje misije EU bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Ivanović.
Bujanovac – Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je danas FONETU da će možda simboličan broj Albanaca sa juga Srbije glasati na predsedničkim izborima 20. januara. „S obzirom da su sve ostale albanske stranke, sem Partije demokratskog delovanja, pozvale na bojkot izbora ne verujem da će Albanci u nekom većem broju izaći na izbore“, rekao je Arifi. On je podsetio da je PDD zauzela stav da neće izaći na izbore, ali da neće govoriti građanima da li treba i za koga treba da glasaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari