Ne želim u ovom trenutku prejudicirati tok našeg razgovora, verovatno ćemo nastojati da razjasnimo nedoumice, obnovimo dijalog i fokusiramo se na teme koje su značajne za budućnost, izjavio je predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, uoči za sutra planiranog razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru.


Bolna i složena prošlost dodatno nas obavezuje na što jasniji i što direktniji razgovor o svemu, rekao je Izetbegović za Dnevni Avaz.

Povodom oštrih reči koje je razmenio sa Vučićem posle presuda, prvo Karadžiću, a potom i Šešelju, Izetbegović je rekao da veruje da je njegova poruka jasna i premijeru Vučiću, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i svima drugima koji u Srbiji donose odluke.

„Postoji, jednostavno, donja granica tolerancije, postoje neke stvari na koje niko i nikad u ime Bošnjaka neće pristati“, napomenuo je on.

Ali, dodao je, postoji i potreba da stalno radimo na popravljanju odnosa, na obnavljanju veza i uspostavljanju novih.

„To je težak put, breme prošlosti je krupno i teško, ali mi u ime budućnosti moramo tražiti način da izgradimo što kvalitetnije odnose, zasnovane na poverenju, uzajamnom uvažavanju i razumevanju“, poručio je Izetbegović.

Znam da to nije lako: biće i ubuduće oscilacija u našim odnosima, inata, teških reči, zategnutih odnosa. Ali, siguran sam da i lideri Srbije shvataju značaj mira, dijaloga, saradnje i dobrosusedskih odnosa, naglasio je on.

Govoreći o Republici Srpskoj, Izetbegović je rekao da „to što Bošnjaci prihvataju Dejtonski sporazum i entitet RS ne znači da će prihvatiti i sve ono što se tamo dešava“.

„Nikada nećemo i ne možemo prihvatiti to što organi RS negiraju bošnjačkoj deci pravo na bosanski jezik. Niti ćemo prihvatiti da se negira genocid u Srebrenici. Neprihvatljivo je da se nakon oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju njegovi sledbenici šepure po Srebrenici i prete povratnicima“, ocenio je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari