Ne sprema opozicija haos i demonstracije posle izbora, već se vlast plaši novog 5. oktobra: Izjava Ane Brnabić je klasična priča "o lopovu koji viče držte lopova" 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Izjava premijerke Srbije i funkcionerke Srpske napredne stranke Ane Brnabić da je cilj opozicije da nakon 17. decembra napravi haos i demonstracije, tako što će tvrditi da su izbori pokradeni je ono klasična priča u kojoj „lopov“ viče „drž'te lopova“. To je istovremeno i strah vlasti od novog 5. oktobra“, tvrde sagovornici Danasa i sa levog i desnog spektra političke scene.

Aris Movsesijan iz Pokreta slobodnih građana Srbije pita odakle premijerki Brnabić ta saznanja o namerama opozicije.

„Gde to Ana Brnabić ima dodira sa građanima Srbije i sa opozicionim političarima? Davno se ona odnarodovala i udaljila od realnosti, mada nju realnost u Srbiji nikad nije ni interesovala. Brnabić i njeni pajtaši žive svoje zlatno doba, kojem se bliži kraj,“ navodi sagovornik Danasa.

Prema rečima Movsesijana, njihovo bahaćenje na kraju će morati da plate građani Srbije.

„Umesto da misli na to šta će opozicija da radi nakon izbora, moj joj je savet da razmišlja o tome kako će se SNS nositi sa gnevom tako ojađenog i osiromašenog naroda. I da, moja poruka za Anu Brnabić je -gotovo je“, navodi član PSG.

I Aleksandar Marton, portparol Vojvođani LSV, smatra da je ovakve izjave Ane Brnabić su veoma neodgovorne i ukazuju na visok stepen nervoze kod naprednjaka.

„Nije im dovoljno što gospodare čitavim javnim prostorom i guše svaku reč kritike, nego sada pokušavaju na opozicione stranke da prebace odgovornost za tobožnju destabilizaciju zemlje. Dovoljno je pogledati samo 60 sekundi naprednjačkih nastupa na medijima i biće jasno ko devastira sistem, njegove institucije, ali i celo društvo. Jedino rešenje je odlazak ove nedemokratske vlasti“, ocenjuje Marton.

Đorđe Stanković, poslanik Narodnog pokreta Srbije, podseća da su naprednjaci i pred prošle izbore tvrdili da opozicija sprema haos i destabilizaciju zemlje, ali s to nije desilo.

„Oni znaju da im za ove izbore namere nisu časne, znaju da će ovi izbori za njih biti izbori opstanka (opstanka Ane Brnabić u Vili Jovanke Broz), i pripremaju teren da ukoliko dođe do krađe u izbornom procesu, pa ukoliko se narod pobuni da oni to predstave kao da je to scenario i optuže opoziciju“, navodi Stanković.

Dodaje da naprednjaci ovako sebe pravdaju pred svojim biračima, sa potencijalni neuspeh ali i gledaju da ih mobilišu.

„Na ovim izborima imamo šansu da SNS izgubi i parlamentarne izbore, a svakako će izgubiti Beograd i Kragujevac. Na koji način oni to pokušavaju da spreče to ćemo videti, ali mi smo spremni na sve njihove prevare, ističe sagovormik Danasa.

Aleksandar Olenik, poslanik Zajedno za Vojvodinu, kaže da je priča Ane Brnabić ono klasično „drž’te lopova“.

On kaže da se to ponavlja svaki put kao pokušaj očuvanja rezultata izborne krađe koja se upravo sada odvija pred našim očima. Takođe, ovo je i strah od novog 5. oktobra. Olenik dodaje da je to opravdani strah.

Sličan stav ima i Vojislav Mihailović, lider POKS-a, koji napominje da nikakvih demonstracija neće biti posle izbora, jer će naprednjaci biti poraženi bez obzira na neravnopravne izborne uslove koji postoje trenutno.

„Ko dirne u izbornu volju naroda, dobije 5.oktobar. Nisam siguran da je vlast spremna na takav potez. A Srbiji su preko potrebne promene celokupnog sistema, jer je sadašnje stanje neodrživo. Narod to sve više uviđa, ne želi da živi pod korumpiranom vlašću koju oličava Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, koji rasprodaju državnu teritoriju, državne resurse, degradiraju našu kulturu i tradiciju, ruše porodične vrednosti“, navodi Mihailović.

I za Predraga Marsenića, poslanika Novog DSS, ovakve izjave, poput premijerkine imaju za cilj što duži ostanak na vlasti, bez obzira na rezultate izbora.

„Nije njima stalo ni do naroda, ni do države, ni do Kosova i Metohije, stalo im je samo do Srpske napredne stranke. Zbog toga ne čude ovakve izjave. Ali moraju biti svesni da ovaj put neće proći nikakve izborne ili postizborne krađe, njihovo vreme prolazi i to više nikakvim prevarama ne može da se zaustavi“, zaključuje u izjavi za Danas Predrag Marsenić, poslanik Nove Demokratske stranke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari