Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, kaže za Danas da najava nemačke kancelarke Angele Merkel da bi nakon ulaska Hrvatske u EU trebalo obustaviti ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Uniju neće uticati na Srbiju.

– Ova njena izjava je bila data u predizborne svrhe u Nemačkoj i namenjena je unutrašnjepolitičkim potrebama, ali i kao izjava solidarnosti za potrebe hrvatskih izbora koji će biti sredinom maja. Niko ne može nijednoj zemlji, koja je kvalifikovana i svojim napretkom dokazuje da je sposobna za sledeću fazu integracije, reći da to ne ide – navodi Kacin.

On dodaje da ovakve izjave ne mogu biti izgovor političarima u Beogradu „da ne vredi i nema smisla da se nešto uradi za Srbiju u Srbiji“. Kako objašnjava Kacin, Srbija bi najviše napravila za sebe kada bi uhapsila Ratka Mladića i Gorana Hadžića i izručila ih Haškom tribunalu.

– Ako bi ih našli, duboko sam ubeđen da bi u roku od 24 sata stiglo zeleno svetlo za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi omogućilo primenu Privremenog trgovinskog sporazuma. Prva zemlja koja bi se na to odazvala bila bi Hrvatska, jer bi njoj to bio konačni podstrek da uoči kako se Srbija konačno probudila, pa bi i Hrvatska brže radila na približavanju Uniji – ističe Kacin.

Izvestilac Evropskog parlamenta najavljuje da će u nedelju 5. aprila doputovati u Beograd na poziv Vladimira Vukčevića, tužioca za ratne zločine, u takozvanu uzvratnu posetu. Tom prilikom će razgovarati i s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem u vezi sa liberalizacijom viznog režima EU promenom viznog režima nabolje, ali i sa predstavnicima Narodne skupštine.

Glavna prepreka nastavku evropskih integracija Srbije su hapšenje Mladića i Hadžića. Haški tužilac Serž Bramerc zbog toga do danas nije dao ocenu o punoj saradnji Beograda s tim sudom, zbog čega Holandija blokira ratifikaciju SSP-a. Evropska unija ostala je pri stavu da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali tek kada ispune sve postavljene uslove, kao i da ne treba praviti pauzu u proširenju Unije.

Ren poziva Beograd

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ukazao je na to da je za Srbiju „od presudnog značaja“ da što pre ispuni uslov pune saradnje s Haškim tribunalom, „jer ćemo tada moći da idemo napred i primenimo trgovinski deo SSP-a, što otvara vrata kandidaturi za članstvo Srbije u EU“. Srpske vlasti treba da „stalno čine sve napore koji će dovesti do toga da budu uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić“, naglasio je Ren juče u izlaganju u Centru za evropsku politiku u Briselu. On je najavio da će se ove nedelje sastati s glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom, koji u junu podnosi izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari