Izrael i Kosovo potpisali su sporazum za ukidanje viza između dve zemlje 1Foto: Shutterstock/Stockphotos RBL

Ministar unutrašnjih poslova Izraela Moše Arbel i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala potpisali su danas u Prištini sporazum o ukidanju viznog režima za građane dve zemlje.

Ministarka Gervala je potpisivanje ovog sporazuma ocenila kao dokaz snažnih odnosa između Kosova i Izraela, koji će, prema njenim rečima, olakšati našim građanima posetu Izraelu i stvaranje kulturnih i profesionalnih veza.

„Ovaj sporazum koji smo potpisali i ova odluka o ukidanju viza za građane naše dve zemlje otvoriće novo poglavlje u promociji naše zemlje, ekonomske saradnje i razvoja, obrazovnom razvoju mladih kao i realizaciji zajedničkih projekata i inicijative između građana i naših zemalja u budućnosti“, rekla je Gervala.

Izraelski ministar Arbel je izrazio rešenost Izraela da podrži Kosovo u razvoju i evroatlantskim integracijama.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Odluka o slobodnom kretanju državljana Kosova i Izraela stupa na snagu 19. septembra 2024. godine.

Ministra Arbela je tokom dana na primio i premijer Aljbin Kurti.

Inače, 29. januara ove godine, predsednica Vjosa Osmani je saopštila da je Izrael pristao na ukidanje viza za građane Kosova.

Ova odluka Izraela dolazi nakon priznanja nezavisnosti Kosova 4. septembra 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari