Šestomesečni pisani izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom biće gotov do kraja novembra – izjavila je za Danas Olga Kavran, portparolka Tužilaštva Haškog tribunala.

Ona ističe da će usmeni deo izveštaja glavnog tužioca biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija polovinom decembra.

– Tema razgovora na sastancima je saradnja Srbije s Tribunalom. Pitanja saradnje su hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, dokumenta i arhive. Svi sastanci protiču u veoma kolegijalnoj atmosferi – rekla je Kavran za Danas.

Od Bramercove ocene saradnje Srbije s Tribunalom zavisiće odluka Evropske unije o primeni Prelaznog sporazuma i početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Kako saznaje naš list, na sastanku članova Akcionog tima za potragu za haškim optuženicima sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom predstavljeni su dosadašnji rezultati u potrazi za haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, ali i detalji akcije u vezi s presecanjem mreže finansijske podrške ovoj dvojici optuženika. Sastanak sa Akcionim timom je održan u sedištu Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Bramerc je dvodnevnu radnu posetu Beogradu počeo sastankom sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ali posle ovog sastanka nije bilo objavljeno saopštenje, niti je bilo izjava za javnost.

Glavni tužilac je zatim razgovarao sa Dušanom Ignjatovićem, direktorom Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom. Ignjatovićza Danas kaže da je zadovoljan sastankom sa Bramercom i da očekuje izveštaj tužioca Savetu bezbednosti UN, koji će predstaviti pravu sliku saradnje Srbije sa Tribunalom.

– Prava slika je da saradnja nikada nije bila na višem nivou nego što je to u ovom trenutku. Očekujem, takođe, da taj izveštaj bude vrlo balansiran i mnogo konkretniji od onog u junu – rekao je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, ovo je bio „uobičajen radni sastanak“ na kojem je razgovarano o pitanjima koja se odnose na način realizacije nekih od zahteva Tužilaštva.

– Sastanak je protekao u veoma konstruktivnoj i dobroj atmosferi, što ne znači da imamo identične poglede na stvari, ali sasvim sigurno nemamo pitanja koja neće biti rešena – ističe Ignjatović.

On navodi i da Tužilaštvo, ali i timovi odbrana okrivljenih, od Srbije najčešće zahtevaju dokumentaciju koja je u posedu službi bezbednosti, vojske ili policije, ali pošto i jedni i drugi imaju mogućnost pristupa arhivama srpskih organa, „mi nemamo značajnijih otvorenih pitanja oko predaje dokumentacije“.

Direktor Kancelarije Nacionalnog saveta ističe da postoji volja i namera da se uhapse preostala dvojica haških begunaca – Ratko Mladići Goran Hadžići da je Srbija odlučnost da ispuni svoju međunarodnu obavezu najbolje pokazala hapšenjem Radovana Karadžića.

U razgovoru s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, ističe sagovornik Danasa upoznat sa detaljima sastanka, glavni tužilac Tribunala informisan je o aktuelnim predmetima ratnih zločina – Ovčara, Zvornik, pitanju o trgovini ljudskim organima otetih nealbanaca na Kosovu 1999. i istrazi protiv jataka haškog optuženika Stojana Župljanina. Prema rečima sagovornika Danasa, na sastanku je vladala „veoma korektna atmosfera“, a od „glavnog tužioca je zatražena podrška u vezi sa istragom Tužilaštva za ratne zločine o sudbini oko 300 osoba, koje su završile u logorima na severu Albanije gde su nekima od njih izvađeni vitalni organi. Bramerc je veoma pozitivno reagovao na ovaj zahtev Tužilaštva.

Danas će glavni tužilac imati odvojene razgovore sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali i sa ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem.

 

 

ROBINSON: Insistiraću da se Tribunal ne zatvara bez Mladića

Hag – Novi predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je juče da će insistirati da Tribunal ne bude zatvoren pre no što bude sudio dvojici preostalih optuženih koji su još na slobodi – Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću. U pisanoj izjavi objavljenoj u Hagu, sudija Robinson koji je juče preuzeo dužnost predsednika Tribunala, ocenio je da je to što Mladići Hadžići dalje izbegavaju hapšenje „baca senku na dostignuća suda“. Napominjući da je Tribunal u „ključnoj fazi“, novi predsednik Suda je izrazio nadu da će svojim radom „privesti ovu instituciju bliže uspešnom okončanju njenog mandata“. Po oceni novog predsednika, Tribunal je odigrao „pionirsku ulogu u razvoju“ međunarodnog humanitarnog prava i „međunarodnu pravdu izveo na put napretka“. „Tribunal je takođe pomogao učvršćivanju vladavine zakona u državama bivše Jugoslavije. Shvatajući da je njegova uloga da preuzme posao koji lokalna pravosuđa nisu bila sposobna da urade u vreme kada je osnovan, Tribunal je uložio mnogo energije u izgradnju partnerstva sa pravosuđima u regionu. Ta saradnja mora biti nastavljena i pojačana što se više Tribunal bliži ispunjenju svog mandanta“, naglasio je sudija Robinson. Na dužnosti predsednika Tribunala, sudija Robisnon sa Jamajke zamenio je Fausta Pokara iz Italije. Juče je na dužnost stupio i novi potpredsednik Tribunala, sudija O-Gon Kvon iz Južne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari