Izveštaj ODIHR o izborima 2. juna: Smanjena konkurentnost, zabrinutost zbog pritisaka 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Lokalni izbori u Srbiji, održani 2. juna, bili su dobro organizovani i poštovana je sloboda izražavanja i okupljanja, ali su dominacija vladajuće stranke i rascepkanost opozicije smanjili konkurentnost na izborima, navela je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u končanom izveštaju o tom procesu.

U izveštaju, koji je danas objavljen na sajtu OEBS, navodi se i da ostaje prisutna zabrinutost zbog pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa.

Pravni okvir za izbore pruža adekvatnu osnovu za održavanje demokratskih izbora, ali su potrebne dalje reforme radi primene preostalih preporuka ODIHR, jedan je od glavnih zaključaka u konačnom izveštaju o junskim izborima.

Izveštaj sadrži 29 preporuka za unapređenje izbornog procesa, koji treba dodatno da bude usklađen sa obavezama preuzetim od svih država članica OEBS, kao i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, navodi ODIHR.

Među ključnim preporukama ODIHR su preduzimanje mera za obezbeđivanje odvojenosti države od političke partije i nepristrasnosti javne uprave tokom kampanje, usklađivanje izbornog zakonodavstva kako bi prethodne preporuke bile efikasno primenjene kroz inkluzivni proces, sprovođenje sveobuhvatnog i ciljanog programa edukacije birača, koji bi uključivao prava birača, sprečavanje grupnog glasanja i važnost tajnog glasanja.

Osuđivanje napada na novinare, sprovođenje mera za njihovu zaštitu i sprečavanje nekažnjivosti kroz nezavisnu, blagovremenu istragu, kao i unapređenje konzistentnosti i kapaciteta izborne administracije, takođe su među ključnim preporukama ODIHR.

ODIHR je preporučio i sprovođenje temeljne revizije biračkih spiskova i matičnih knjiga, uz učešće relevantnih zainteresovanih strana.

U saopštenju povodom objavljivanja konačnog izveštaja, Kancelarija ukazuje da se svih 57 država članica OEBS zvanično obavezalo da će odmah uzeti u obzir ocene i preporuke ODIHR.

Navodi se i da je posmatračka misija ODIHR za lokalne izbore 2. juna počela sa radom 28. aprila i da je ostala u Srbiji do 11. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari