Značaj trilaterale u Ankari ogleda se u činjenici da Srbija i Bosna i Hercegovina, nažalost, još nisu u stanju da samostalno uređuju svoje odnose, a osim Turske ni na vidiku nema drugih aktera koji bi s entuzijazmom posredovali u tom procesu – ocenjuje za Danas Senad Pećanin, urednik TV1 iz Sarajeva, ocenjujući juče završen dvodnevni samit lidera Turske, Srbije i BiH u Ankari.


Povodom izjave turskog predsednika Abdulaha Gula da se ove tri države trude da svojim odnosima „ojačaju unutrašnju stabilnost i mir“ na Balkanu, Pećanin ukazuje da se i u Beogradu i u Sarajevu „pogrešno gleda na angažman Ankare“.

„ I jedni i drugi veruju da je motiv angažmana naklonost Turske prema BiH, a prevashodno je reč o vlastitim turskim interesima“, navodi Pećanin. Prema njegovim rečima, „aktuelne okolnosti u regionu stvorile su atmosferu za značajno popravljanje odnosa Srbije i BiH, ali nažalost, ključna prepreka je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik“.

„Dodik postaje sve veće opterećenje ne samo za BiH i međunarodnu zajednicu, već i za Srbiju. Njegov radikalizam je odavno toliki da bi verovatno i Radovan Karadžić, kada bi se danas našao na njegovom mestu, bio konstruktivniji. Sve dok Beograd i međunarodna zajednica ne vide šta će da rade s Dodikom, ni Turska ne može učiniti ništa na suštinskom napretku u odnosima Srbije sa BiH“, smatra Senad Pećanin.

Učesnici samita u Ankari juče su usvojili Deklaraciju, u kojoj je istaknuta uloga trilateralnih sastanaka kao institucionalnog okvira regionalne saradnje, s naglaskom na jačanje veza u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, energije, infrastrukture, transporta, sporta, turizma i borbe protiv terorizma i svih oblika ekstremizma. U tom dokumentu se navodi podrška lidera tri države reformskim procesima koji će rezultirati članstvom Turske, Srbije i BiH u EU.

Nikolićev apel

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je na Tursku da kod drugih država ne zagovara priznanje Kosova i da ne lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Nikolić se, istovremeno, zahvalio BiH što nije priznala Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari