Jadranka Joksimović: Moguće otvaranje i četiri poglavlja 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Očekujem otvaranje najmanje tri poglavlja, o tome sam već toliko puta govorila.

Pored ta tri, koja su već duže vreme na COELA radnoj grupi za proširenje i koja imaju već veliki broj saglasnosti – poglavlje 6 kompanijsko pravo, poglavlje 33 budžet i finansijske odredbe i poglavlje 30 ekonomski odnosi sa inostranstvom, poslali smo i pregovaračke pozicije za poglavlje 9 finansijske usluge i poglavlje 13 ribarstvo, kaže za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, upitana da li očekuje otvaranje nekoliko poglavlja u pregovorima Srbije sa EU narednog meseca.

Naša sagovornica ukazuje da „u odnosu na dinamiku i procedure, moguće je i da neko od ovih poglavlja dobije saglasnost svih država članica, tako da je realističan pristup da očekujemo tri poglavlja, a optimistički četiri“.

– Međuvladina konferencija će verovatno biti održana sredinom decembra. Podsećam da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini prošle nedelje na SSP sastanku rekla da je Srbija ostvarila ekstremno dobar napredak, pa očekujem da će to biti i pokazano kroz otvaranje većeg paketa spremnih poglavlja, jer smo do sada otvarali uglavnom po dva poglavlja u paketu, ističe ministarka Joksimović.

Srbija je, podsetimo, u junu na šestoj Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila dva pregovaračka poglavlja – poglavlje 7 o intelektualnoj svojini i poglavlje 29 o carinskoj uniji, tako da je otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson je prošlog meseca u intervjuu za Danas rekao da se nada će biti otvorena nova poglavlja, „ali treba istaći da je to u potpunosti zavisi od Srbije kao i od procene država članica EU da li je Srbija spremna za takav korak“.

Skup „Prijatelja Srbije“ u EP

Kako Danas nezvanično saznaje od izvora u Briselu, 5. decembra će u Evropskom parlamentu u organizaciji grupe „Prijatelji Srbije“ biti organizovana konferencija o Zapadnom Balkanu, kojoj bi trebalo da prisustvuju i visoki zvaničnici EU, a jedna od tema biće i medijska situacija u regionu. „Prijatelji Srbije“ je neformalna grupa čiji je cilj da podstakne unapređenje odnosa Beograda i EU. Naši sagovornici iz sedišta EU takođe navode da će 20. i 21. decembra u Beogradu biti održan sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija.

Zaharova: Kad ćemo u posetu Bondstilu

Govoreći o Srbiji na redovnoj konferenciji za novinare, Marija Zaharova, portparolka MSP, rekla je da je Kremlj „primio k znanju“ i poruke koje je poslao komandant američkih kopnenih snaga u Evropi Ben Hodžis o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. „On je još jednom ponovio više puta kopirane optužbe da je centar navodno nekakva fasada. Izrazio je želju i da poseti centar. Spremni smo na njegovu posetu, a očekujemo da i SAD odgovore na našu otvorenost i, čisto iz kurtoazije, pozovu ruske i srpske predstavnike u Bondstil na Kosovu“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari