"Jaka Kazanj delegacija": Koga Vučić šalje pred Putina? 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV

Srpska delegacija na samitu zemalja BRIKS u Kazanju je formalno visoka, sastavljena od članova dobro definisanog političkog profila, od koje se ništa očekuje osim da svojim pojavljivanjem i sastavom bude politička poruka.

Ministar bez portfelja Nenad Popović je ruski čovek, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin je čovek za vezu sa Moskovom, ministar odbrabne Bratislav Gašić predstavlja Vojsku Srbije koja je Rusima važna, a ministarka privrede Adriana Mesarović ide da glumi našu zainteresovanost za ekonomiju sa zemljama BRIKS.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući sastav delegacije koju je u Kazanj, umesto sebe poslao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Posle duže od mesec dana razmišljanja i nedavnog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, Vučić je odlučio da odbije lični Putinom poziv na samit BRIKS.

Osim Vulina, na samit putuju ministri “drugog ranga”, bez premijera ili ministra finansija koji su najbliži Vučiću.

U Kazanj ne ide ni Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, dve zemlje koje su okosnice BRIKS-a, ili ide ali bez najave i vesti o tome.

Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj, za Danas kaže da smatra da je predsednik države još jednom pokazao da sigurnom rukom i uz precizno doziranu inicijativu može da zakomplikuje, a onda i za sebe povoljno razreši dramu odlaska u Kazanj.

– Problem nije toliko bio samit i značaj tema o kojima će se raspravljati koliko okolnost da je poziv uputio lično Putin. Time je put u Kazanj najednom postao test rusko-srpskih odnosa koji su, naročito od ruske invazije na Ukrajinu, postali škakljiva tema a za srpsku stranu i jedno zamašno političko breme – podseća on.

Prema njegovim rečima, već po obimu i često pretrpanom sadržaju obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda, izrazito, na momente napadno proruski akcentovanom, moglo se zaključiti da će i zvanična Rusija ali i moćni proruski deo srpskog javnog mnjenja, time biti zadovoljeni, a da će odbijanje Putinovog poziva time umnogome biti kompenzirano.

– Uz to ide i telefonski razgovor usred vreve kazanjskih priprema, pri čemu nije poenta kako je izostanak sa samita obrazložen koliko okolnost da je do razgovora došlo i da ga je Putin prihvatio – dodaje on.

Prema njegovoj proceni, srpska delegacija na samitu je formalno visoka, sastavljena od članova dobro definisanog političkog profila, što je dalja dogradnja istog koncepta.

"Jaka Kazanj delegacija": Koga Vučić šalje pred Putina? 2
foto EPA-EFE/KRISTINA KORMILITSYNA/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

– Vulin i Popović kao provereni ruski ljudi, dugo dvoje da stvore utisak velike (važne) delegacije. Od delegacije se naravno ništa i ne očekuje osim da sama, svojim pojavljivanjem i sastavom, bude politička poruka – opisuje on.

I kaže da je završni komplementarni čin ove dramaturgije odlazak predsednika države na sastanak sa Orbanom i Ficom, njegovim političkim prijateljima i uzorima, čime se u evropskim razmerama utvrđuje imidž srpske vlasti desnog centra ali još uvek kompatibilnog sa EU.

Božinović zaključuje, da su svi srpski spoljnopokitički frontovi smireni i stabilizovani, što je, mereno srpskim unutrašnjim ali i regionalnim i globalnim prilikama, nemalo postignuće.

Ni Žarko Korać, nekadašnji potpredsednik Vlade, nema reči hvale za sastav delegacije.

On za Danas navodi da je to takozvana “jaka Vučićeva delegacija” pošto on koji je tek nešto popravio odnose sa Zapadom, ne sme da ide na zasedanje Briksa.

"Jaka Kazanj delegacija": Koga Vučić šalje pred Putina? 3
Foto: Beta/Miloš Miškov

Opisujući razloge odlaska svakog člana delegacije, kaže da je Nenad Popović ruski čovek, Vulin je čovek za vezu sa Moskvom i zato je u vladi uprkos sankcijama SAD, a ministar Gašić predstavlja Vojsku Srbije koja je Rusima važna. Dok za ministarku privrede navodi da glumi našu zainteresovanost za ekonomiju sa zemljama Briksa, iako je najveći deo naše trgovine sa EU.

– Meni oni deluju kao amaterska pozorišna grupa koja tamo nikoga neće da obmane, Srbija nema alternative sem puta u EU – kaže Korać.

Upitan zašto su Rusi zainteresovani za našu vojsku, kaže da gube uticaj u vojsci Srbije do kaga im je jako stalo, jer je poslednja kupovina francuskih Rafala, pokazala da se Vučić sve manje oslanja na kupovinu ruskog oružja kako je bilo do sada, posebno ruske avijacije.

– Uzgred, rat u Ukrajini je jako smanjio kupovinu ruskog oružja globalno, jer se nije dobro pokazalo na ratištu u Ukrajini. Rusi su istorijski imali jak uticaj u vojsci bivše Jugoslavije. Sada samo još u Srbiji, sve ostale zemlje sem BiH su u NATO – objašnjava on.

Podsetimo, u utorak je počeo Samit BRIKS i trajaće do čevrtka. Iz regiona u Kazanj je otputovao Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, dok je Vučić opravdanje za neodlazak našao u evropskom putu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari