Jakovina: Rušenje autonomije Vojvodine bilo je uvod u ratove 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Istoričar iz Hrvatske Tvrtko Jakovina ocenio je danas da je „rušenje autonomije Vojvodine koje je organizovao režim Slobodana Miloševića 1988. godine bilo uvod u proces koji je vodio ka ratu“.

„Da, bio je to početak procesa koji je vodio ka sukobima i ratu“, rekao je Jakovina za vojvođanski portal Autonomija.

Ocenio je da je Vojvodina imala manji „naboj“ nego Kosovo, ali da je ekonomski imala veći značaj i da je bilo lakše „slomiti“ Novi Sad.

„U odredjenom smislu, da, bio je to udar na Federaciju kakva je postojala, pa onda i na multikulturalnost, na spremnost da različite nacije žive jedne uz druge“, kazao je Jakovina.

Prema njegovim rečima, „sve dok se u samoj Srbiji ne shvati da je velikodržavna politika Miloševića bila greška, dok god se nezavisnost Crne Gore smatra privremenom, a Kosovo delom Srbije, neće biti ni jasnog razgovora o Vojvodini“.

Ocenio je i da Vojvodina danas, „kao jedina pokrajina u centralizovanioj Srbiji, nema nikakvu perspektivu“.

„Vojvodina bi morala biti za Srbiju kao Istra za Hrvatsku – najrazvijeniji, nekako najbolji, najliberalniji dio zemlje. To sada uglavnom nije ili već neko vrijeme nije. Ali, ako nemate želju da Evropa bude cilj, onda ni vojvodjanske najsnažnije strane i vrednosti, ne mogu biti poželjne u srpskom društvu, već smetaju“, ocenio je istoričar.

Jakovina je naveo da je rastakanje Jugoslavije krenulo iz Srbije Slobodana Miloševića, i dodao da je „ona bila katalizator svih procesa koji su vodili ratu i kraju Jugoslavije, a prve žrtve te politike bile su pokrajine“.

„Zalaganje za Veliku Srbiju, koja obuhvata veliki deo Jugoslavije, nije bila borba za Federaciju, već upravo suprotno, proces koji je strašio sve druge, koji je gurao sve druge da se organizuju, zauzimaju odbrambeni stav“, kazao je Jakovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari