Jakšić: Ako je Sabor svesrpski, gde su Srbi iz Slovenije i liberalno misleći? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Glavna reč na današnjem „Svesrpskom saboru“ je bila – jedinstvo, sabornost srpskog naroda. Pa ako je tako zašto na taj sabor nisu pozvani Srbi iz BiH, ili iz Slovenije ili liberalno mislećih Srbi iz Srbije. Zato što je to zapravo sabor Vučićevog SNS-a i Dodikovog SNSD-a, rekao je za N1 politički analitičar Boško Jakšić.

Platforma koja se zove „Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ je jedan nacionalno – konzervativni dokument, smatra politički analitičar Boško Jakšić i kaže da u tom dokumentu koji ima 49 tačaka ima niz opštih mesta o politici, sociološkom kulturološkom položaju srpskog naroda, a najvažnija poruka je da su „vremena teška i da srpski narod treba da ponosan što ima takve vođe“, prenosi N1.

„I ne samo Deklaracija, već i ono što smo čuli od glavnih aktera danas je da su vremena teška i da srpski narod treba da se uzme u pamet i da shvati kakva su to vremena i da budu sretni i ponosni što imaju takve duhovne i svetovne vođe koje su spremne da se hrabro bore da niko ne obeščasti Srbe i ne ukine RS“, naveo je Jakić.

On je istakao i da je današnji „Sabor“ bila prilika da Aleksandar Vučić i Milorad Dodik „podignu svoj rejting predstavljajući se kao veliki zaštitnici Srba“.

„Oni su danas poručili da su njih dvojica zapravo ti kojima svi treba da se dive. Očigledno je da su obojica pod velikim pritiscima. Ti pritisci možda nisu uticali na obaranje njihovog rejtinga pred izbore, ali je ovo način da se bore protiv tih pritisaka. Glavna reč na Saboru je bila – jedinstvo, sabornost srpskog naroda. Pa ako je tako, zašto na taj sabor nisu pozvani Srbi iz BiH, ili iz Slovenije ili liberalno mislećih Srbi iz Srbije. Zato što je to zapravo sabor Vučićevog SNS-a i Dodikovog SNSD-a“, rekao je Jakšić.

Evidentno je i da je termin održavanja Sabora pomeren zbog izglasavanja Rezolucije o Srebrenici u UN, smatra Jakšić i dodaje da se ta tema ne slučajno eksploatiše.

„Sabor je pomeren da bude održan posle donošenja Rezolucije iako je bio najavljen za ranije, pa i tačka 16 u Deklaraciji govori da potpisnici ne priznaju Rezoluciju o Srebrenici, ali ostaje pitanje zašto se još uvek vodi debata o njoj. Da li su Srbi genocidan narod i da li je ukinuta RS, pa nije to je svima jasno. Ali se ta tema eksploatisala i u predizbornoj kampanji, a sada da skrene fokus sa Kosova ka Republici Srpskoj. Kosovo je isto tako samo jedno opšte mesto u toj Deklaraciji, upravo onoliko koliko bi bilo neophodno da bi se skrenula pažnja sa toga da se problem Kosova rešava ali ne na način kako Vučić hoće i naravno da se to ne vidi javno. Čitava manifestacija je na neki način politički problematnična koliko god epski zvučala“, naveo je Jakšić.

On je rekao i da je veoma diskutabilno to što se u tekstu Deklaracije „insistira na još većoj ulozi SPC-a“.

„Ona, SPC, je pozvana na još veću saradnju i to je zapravo Vučićeva zahvalnost patrijarhu Porfiriju tome što je uoči glasanja rekao da je donošenje rezolucije o Srebrenici – amoralno, i tako direktno stavio crkvu u funkciju dnevne politike“, zaključio je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari