Jakšić: Cilj posete Donfrid da se Srbija pridruži zapadnim sankcijama Rusiji 1foto FoNet Milica Vučković

Ono oko čega se zvaničnici Srbije i SAD slažu jeste da treba nastaviti pregovore između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, ali nijedna strana u ovom trenutku nema povoda za optimizam jer je suštinski dijalog zamrznut, a stavovi su veoma udaljeni, kazao je za Gradsku RTV spoljnopolitički komentator Boško Jakšić komentarišući jučerašnju posetu pomoćnice državnog sekretara SAD Karen Donfrid Beogradu.

“Zbog svega toga sam uveren da je važniji deo susreta bio posvećen ratu u Ukrajini i očekivanju Amerike da se Srbija još jasnije odredi, da se dodatno odmakne od Rusije, što znači pridruživanje zapadnim sankcijama.

Ne vidim u tome neki poseban pritisak nego jednostavno sugestiju, a nagrada bi mogla da podrazumeva američku energetsku pomoć kako bi Srbija smanjila svoju ogromnu zavisnost od ruskog gasa o čemu se razgovaralo, ali i podršku Vašingtona bržoj integraciji u Evropsku uniju”, kazao je Jakšić.

Komentarišući navode ruskog predsednika Vladimira Putina da narodne republike Donjeck i Lugansk imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, Jakšić smatra da ova izjava nije važna u globalnoj igri ukrajinskog rata.

Podseća i da ovo nije prvi put da Putin priziva Kosovo da bi branio svoju politiku koja, vidi se sada, uključuje i dvostruke standarde.

“Ali velike sile u svom genu imaju spremnost da lako krše međunarodno pravo kad god je to u njihovom interesu, tako da, to što Putin poredi samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Luganjsk sa Kosovom je na neki način sasvim očekivano.

On je to radio i u vreme secesionizma Južne Osetije i Abhazije u Gruziji 2008. a sve to vreme radi u Republici Srpskoj“, podseća Jakšić.

Jedini nauk koji iz takvih situacija mogu da izvuku male zemlje je, smatra Jakšić, da se ne podmeću, da ne uleću u igre velikih koje se na kraju nekako dogovore, a zemlje sa kojima su eksperimentisale ostanu uništene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari