Tim istražitelja UN, koji na Kosovu i Metohiji od prošlog ponedeljka radi na istrazi povodom oružanog sukoba u kome je 17. marta u severnom srpskom delu Kosovske Mitrovice ubijen jedan Unmik policajac, a više Srba i pripadnika međunarodnih snaga povređeno, juče je razgovarao sa srpskim političkim liderima sa severa Pokrajine: Markom Jakšićem, Milanom Ivanovićem i Nebojšom Jovićem.

Tim istražitelja UN, koji na Kosovu i Metohiji od prošlog ponedeljka radi na istrazi povodom oružanog sukoba u kome je 17. marta u severnom srpskom delu Kosovske Mitrovice ubijen jedan Unmik policajac, a više Srba i pripadnika međunarodnih snaga povređeno, juče je razgovarao sa srpskim političkim liderima sa severa Pokrajine: Markom Jakšićem, Milanom Ivanovićem i Nebojšom Jovićem. Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na KIM, izjavio je za Danas da je predstavnike UN obavestio da se „Unmik 17. marta ponašao kao deo vlade Kosova, a ne misija UN, jer je umesto da problem Srba zaposlenih u pravosuđu reši pregovorima, primenio nasilje i silu“.
– Istražiteljima UN izneo sam svoje viđenje događaja od 14. do 17. marta, od kojih su mnogi bili čudni, poput činjenice da je nekoliko žena sudija uspelo da pored obezbeđenja pripadnika specijalne policije uđe i zauzme zgradu suda. Istakao sam da je, uprkos obećanjima koje je dan ranije Lavrens-Lari Rosin dao ministru Samardžiću, za hapšenje srpskih radnika u pravosuđu odabrana baš godišnjica 17. marta i vreme kad ljudi idu na posao. Iako smo ukazivali na to da se problem može rešiti pregovorima i učinili sve da se sukob spreči, Unmik je očigledno želeo nasilje – naglašava Jakšić.
Nebojša Jović, predsednika Srpskog nacionalnog veća severne Kosovske Mitrovice, kaže da je u razgovoru sa istražiteljima UN stekao utisak da imaju „dobru volju da otkriju šta se stvarno dogodilo i ko je kriv za nasilje 17. marta“. Četvoročlani tim UN, u kojem pripadnike odeljenja za mirovne operacije predvodi Francis Sekandi, istragu je započeo u ponedeljak u Prištini, a njegov dvodnevni boravak u Beogradu najavljen je za 5. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari