Janjić: Koordinisana diplomatska akcija sa Zapadom 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da Rusija treba da prizna Kosovo i time „olakša teret“ koji ima Srbija, a isti poziv uputio je i Španiji, uz opasku da Španija „nije Miloševićeva Srbija, niti je Kosovo Katalonija“.

Nedugo potom šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj uputio je apel Bosni i Hercegovini da prizna Kosovo. Takva diplomatska inicijativa prištinskih zvaničnika usledila je nakon najava da će Kosovo ove godine ponovo konkurisati za članstvo u Unesku i Savetu Evrope.

Ocenjujući najnovije poteze Prištine, Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, navodi za Danas da se stiče utisak da je Kosovo usaglasilo svoje akcije sa SAD, NATO i Evropskom unijom, kao i da se najnoviji potezi Prištine dovode u vezu sa „mogućom promenom američke i ruske politike na Balkanu“.

– Članstvo Kosova u Savetu Evrope zavisi od Rusije i, dakle, sve zavisi od „trgovine“. Rusija finansira 30 odsto Saveta Evrope i Kosovo je toga svesno. Što se članstva u Unesku tiče, realno je očekivati da će Kosovo ove godine biti primljeno u tu organizaciju zbog promene stava zemalja poput Poljske i Japana i mobilizacije arapskih i afričkih država. Naime, pojedine države koje su priznale Kosovo u jesen 2015. nisu glasale za njegov prijem u Unesko, ali sada će verovatno podržati težnje Prištine, a veliki broj afričkih država koje nisu došle na glasanje prošlog puta sada će to učiniti, odnosno Kosovo će se postarati da dođu. Ne treba očekivati da će Rusija postati „sponzor“ članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ali Priština sada pokušava da utiče na Moskvu da „smekša“ u svojim dosadašnjim stavovima, odnosno da postane neutralna, objašnjava naš sagovornik.

Janjić konstatuje da je cilj Vašingtona da se „priča oko Kosova završi“, kao i da će „glavna provera“ biti da li će Priština uspeti da dobije „stolicu“ u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

– Interesi Sjedinjenih Država poklapaju se i sa ciljevima NATO, pa treba očekivati i da će uskoro biti okončan proces formiranja vojske Kosova i indirektni ulazak Kosova u Alijansu, uz dalje smanjenje prisustva snaga KFOR-a na Kosovu. Takođe, ne isključujem ni mogućnost da će se pitanje eventualnog članstva Srbije u NATO otvoriti tokom predstojeće kampanje za predsedničke izbore, ističe Dušan Janjić.

Sagovornik Danasa takođe ukazuje da nije slučajno što je Priština pozvala baš BiH da prizna Kosovo, jer je „svesna da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik slaba tačka i Sarajevu i Beogradu“.

Odluka parlamenta

Kosovski parlament je nedavno usvojio rezoluciju o transformaciji sigurnosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova. Hašim Tači je izjavio da „nema vremena za gubljenje“ kada je o tome reč.

Fajon sa Simićem

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova Tanja Fajon i lider Srpske liste Slavko Simić složili su se tokom susreta u Prištini da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari