Janjić: Marko Đurić je u Nikolićevom timu za kampanju 1Foto: FoNet TV FoNet

Direktor kancelarije za KIM Marko Đurić, nakon očekivanog incidenta sa vozom Beograd – Kosovska Mitrovica trebalo bi pod hitno da podnese ostavku, jer je svojim nepromišljenim potezom ugrozio opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, posebno onih koji žive južnije od Ibra.

–  Smatra deo opozicije u Srbiji. Traži se i hitno zakazivanje sednice Odbora za Kosovo i Metohiju, ali i parlamenta Srbije, koji bi se pozabavili najnovijim događajima na administrativnom prelazu ka Kosov. Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, međutim, napominje da nema u planu zakazivanje vanredne sednice Odbora, s obzirom da je nedavno održana sednica o bezbednosti na KiM, ali i ističe da ne vidi ni jedan razlog zbog koga bi direktor kancelarije za KiM trebalo da podnese ostavku.

„Ne sporim da opozicija ima pravo da traži ostavku Đurića, ali mora da se zna da on nije izazvao incident, već oni koji su pokušali da sa dugim cevima izazovu nestabilnost. Ako je Priština htela da zaustavi taj voz zašto su bile potrebne specijalne jedinice ROSU, naoružane mitraljezima, borbenim vozilima i dugim cevima, kada su to mogli da urade sa redovnim snagama kosovske policijske službe. Nije Prištini problem to što na vozu piše „Kosovo je Srbija“, već to što kosovska strana već dugo planira da izazove incidente kako bi mogla da uđe na sever Kosova i instalira svoje institucije“, kaže Drecun. Na pitanje zar je moguće da Đurić ne snosi baš nikakvu odgovornost za ono što se desilo u subotu, Drecun odgovara da ne vidi tu odgovornost, ali i da kosovske institucije ne smeju biti amnestirane od odgovornosti.

„Od opozicije sam ovoga puta očekivao osudu agresivnih postupaka Prištine, a ne traženje ostavke Đurića. Za šta se traži ostavka , za to što je hteo da organizuje železničku liniju Beograd – Mitrovica, a već je postojala linija od Kraljeva do Mitrovice. Zar zbog toga što je na vozu pisalo Kosovo je Srbija, pa evidentno je Srbija, zar je trebalo da piše Albanija? Očigledno je da opozicija zahtevom za smenu Đurića želi da prebaci odgovornost na Srbiju što je za mene potpuno neprihvatljivo“, kaže Drecun.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Danas da Đurićev voz predstavlja propagandno-politički promašaj koji je Srbiji doneo nekoliko evidentnih minusa, a ojačao kosovsku stranu u momentu kada treba da se razgovara o zajednici opština i položaju Srba.

„Dakle parlament Srbije trebalo bi da se pozabavi temom da li je Đurić krenuo u avanturu sa vozom zato što mu je Briselskim sporazum sužen opseg delovanja i što delatnost Kancelarije nije prilagođena sadašnjem trenutku, ili je u to krenuo kao deo tima za kampanju predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Zna se da je Nikolić tvorac zajednice opština, a zna se i da je Marko bio njegov savetnik. Obojici ne odgovara da polažu račune o tome šta je od njihove ideje i platforme ostalo i šta će se tu realizovati. Dakle, parlament i Odbor za Kosovo treba da razmotri da li nam treba ovakva vrsta politike i ovakva vrsta Kancelarije za KiM, a da onda kolateralno tu dolazi pitanje odgovornosti Marka Đurića“, kaže Janjić. On dodaje da je još 2015. godine Vladi i Đuriću predlagao drugačije definisanje Kancelarije za KiM, ali da su oni tu šansu propustili.

Bivši poslanik DSS, a sada samostalni poslanik Slaviša Ristić, sumnja da će Milovan Drecun zakazati sednicu odbora za Kosovo i Metohiju, povodom, kako kaže cirkusa sa vozom i direktne odgovornosti Marka Đurića. On smatra i da bi u ovom trenutku jedini častan potez koji bi Đurić mogao da povuče bila neopoziva ostavka.

„Ako Đurić za to nema snage, onda bi premijer, u čijoj je on nadležnosti, trebalo da ga smeni. Pre svega zbog nepotrebnog podizanja tenzije, a sve u u cilju predsedničke i parlamentarne kampanje, ali i zbog nanošenja ogromne štete Srbima južno od Ibra“, kaže Ristić. On dodaje da ne veruje da će Drecun zakazati sednicu Odbora za KiM, jer su i prethodne dve sednice zakazane na insistiranje članova Odbora, a da je poslednja čak bila zatvorena za javnost, iako se na njoj govorilo o onome što je već dugo poznato svima. „Jedna od Drecunovih tajni bilo je i to da je Edita Tahiri posetila sever Kosova gde je otvorila kancelariju Vlade Kosova“, pojašnjava Ristić.

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima za Kosovo, smatra da je Đurić odavno trebalo sam da podnese ostavku zbog ekscesnih, marketinških, a pre svega štetnih poteza koji su za posledicu imali veću nesigurnost Srba na KiM, ali i štetu po pregovarački proces.

„To je čovek koji je želi po svaku cenu, sa svojim šalom i krstovima da se pojavi u drugom Dnevniku i čovek koji svoj nekadašnji mladalački zanos želi da prenese na dnevnu politiku, ne pitajući za cenu. Posle ovog skandala sa vozom koji je urađen bez znanja premijera, Đurić ne može da ostane na tom mestu“, kaže Stefanović, a sa njim se slaže i Marinika Tepić, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ona, međutim, smatra i da direktor Kancelarije za KiM ostavku treba da podnese i zbog izrečenih neistina. Podseća da je Đurić nedavno tvrdio da mu Miša Vacić nije savetnik, ali da je taj isti čovek, nekadašnji portparol ekstremno-desničarskog pokreta 1389, u subotu novinarima delio vizitkarte na kojima je stajalo da je savetnik direktora Kancelarije za KiM.

„Situacija je zrela za ostavku Marka Đurića, imajući u vidu da je, prema mojim saznanjima, Vacić još uvek u uslovnom režimu. Nekome je uslovna sloboda ograničena do februara, a trenutno radi kao državni činovnik“, upozorava Tepićeva i dodaje da ne zna šta još treba da se desi da bi bilo koja Đurićeva izjava više bila kredibilna i pita se može li njemu više da se veruje.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uveče za TV Pink da nije znao da Marko Đurić namerava da parolama i replikama ikona oslikan voz pošalje u promotivnu vožnju u Kosovsku Mitrovicu. Nakon dolaska specijalne kosovske jedinice ROSU na prelaz Jarinje i informacija da je pruga minirana, voz se iz Raške vratio za Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari