Janković: Država da ne bude oličenje straha 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Predsednik i u zemlji i u inostranstvu treba da bude oličenje države, a država treba da bude oličenje principijelnosti, a ne straha, izjavio je predsednički kandidat Saša Janković.

Predsednik izražava državno, a ne političko jedinstvo, treba da bude dovoljno blizak i dovoljno distanciran da svi u njemu kao instituciji nađu ono što ih identifikuje sa državom, rekao je Janković u intervjuu Novom magazinu.

On je istakao da, kao predsednik, neće staviti potpis na nezavisnost Kosova, niti će vojsci i službama bezbednosti dozvoljavati da se igraju šarenim vozovima radi predstave za javnost, dok posledice tog igrokaza snose Srbi na Kosovu.

Treba da se okrenemo zaštiti ljudi, imovine i našeg kulturnog i istorijskog nasleđa, a ostala pitanja moraju da čekaju neka bolja vremena i uspešniju, prosperitetniju Srbiju, u kojoj će etnički Albanci sa Kosova želeti da žive, kazao je Janković.

Janković je naglasio da nije zadovoljan sadašnjom politikom prema susedima, ocenivši da je ona dvolična.

Javnosti se predstavlja da su oko nas sami neprijatelji i da samo čudotvorna politika naše vlasti sprečava konflikt, a onda se u Briselu priča da smo mi garant stabilnosti na Balkanu. To je licemerna, neiskrena politika koju prepoznaju svi na Balkanu, ocenio je Janković.

Komentarišući zahtev BiH za reviziju tuižbe protiv Srbije za genocid, Janović je rekao da kao pravnik ne može da osuđuje bilo koga ko koristi bilo koje dopustivo pravno sredstvo međunarodnog prava, za koje smatra da je u njegovom interesu.

Besmisleno je da tražimo da se to ne uradi, a na nama je da uradimo sve što smatramo da je u našem interesu i da predstavimo argumente koji štite naš nacionalni interes, kazao je Janković.

Odgovarajući na pitanje da li je kandidatura premijera zapredsednika uvod u derogiranje načela i prakse podele vlasti, Janković je rekao da Aleksandar Vučić ne shvata i ne prihvata ono što država jeste i svakog dana obesmišljava načelo podele vlasti.

što se tiče zahteva da se on i Vuk Jeremić dogovore koji od nih dvojice će odstupiti, Janković je kazao da nema obavezu da sluša zahteve nekih parlamentarnih stranaka.

One imaju svoje legitimno polje političkog delovanja, a ja se ne kandidujem za stranku ili koaliciju već za predsednika države i imam državni, a ne politički program. Stranke nisu vlasnici naših života, rekao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari