Janković i Jeremić ćute o Jovanovićevom predlogu 1Foto: Fonet

U izbornim štabovima Saše Jankovića i Vuka Jeremića ćute o predlogu lidera LDP Čedomira Jovanovića da njih dvojica treba da se dogovore nakon čega bi samo jedan od njih bio predsednički kandidat proevropske opozicije.

Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je moguć dogovor Jankovića i Jeremića. Pitanje su prećutali predsednik DS Dragan Šutanovac, čija stranka podržava Jankovićevu kandidaturu, sam Janković, ali i Jeremićevi saradnici u Centru za spoljnu politiku i održivi razvoj.

Ipak, nezvanično se među pojedincima, strankama i pokretima koji podržavaju kandidature Jeremića i Jankovića može čuti da Jovanovićev poziv niko ne shvata ozbiljno jer su njegove izjave često išle u prilog vladajućoj stranci, odnosno premijeru Vučiću, te ga više ne smatraju pravom opozicijom. Zato, kako se da zaključiti, ni njegov predlog i poziv na dogovor ne može biti iskren. Još jedno nezvanično obrazloženje do kojeg smo juče došli je da su i Janković i Jeremić daleko odmakli u pripremama i samoj kampanji, te bi povlačenje bilo koga od njih bilo nerealno, praktično nemoguće, ali i neozbiljno.

S druge strane, postoje i nezvanična mišljenja pojedinaca na političkoj opozicionoj sceni koji pokušavaju da objasne pozadinu Jovanovićevog predloga. Prema njihovim rečima, njegov poziv bi možda trebalo uzetu u obzir kako bi se osigurao ulazak proevropskog opozicionog kandidata u drugi krug. Kako nezvanično kažu naši sagovornici, u slučaju da Tomislav Nikolić, sadašnji predsednik države, bude premijerov izbor za predsedničku trku, to znači, bar prema dosadašnjim izjavama, da u nju ulazi i lider SPS Ivica Dačić. Dačić, kako nam je preneto, za sebe, prema nekim procenama, vezuje čak jednu trećinu Jeremićevih glasova. U tom slučaju, kako kažu naši sagovornici sa političke scene, u drugi krug je moguće da će ući Nikolić i Dačić ili Nikolić ili Vojislav Šešelj, kandidat SRS. Da bi se izbegao takav scenario po kojem će građanska opcija ostati bez svog kandidata u drugom krugu, valja razmisliti o dogovoru. Uz to, kako nam je rečeno, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina pristalica i Jankovića i Jeremića uprkos tome što podržavaju jednog od njih smatraju da je dogovor njih dvojice dobro rešenje.

Podsetimo, Jovanović je u petak zamolio Sašu Jankovića i Vuka Jeremića da se dogovore da se samo jedan od njih dvojice kandiduje.

„To je jedini put do konsolidovanja tog dela društva“, rekao je Jovanović i dodao da ne misli da je zakasnio s pozivom.

Kako je dodao, „ako smo racionalni, a ja mislim da su i Janković i Jeremić razumni, treba da se dogovore“. Jovanović je zaključio i da oba kandidata tumaraju i da te kampanje neće dovesti do jedne ozbiljne politike. „A sistem je uništen, jer umesto države imamo pojedinca koji se ponaša kao da je on država“, istakao je Jovanović za TV N1.

Prema njegovim rečima, odsustvo reakcije oba kandidata na njegov poziv je takođe reakcija: „Ako ne dobijemo odgovor, onda moraju da odgovore na pitanje šta je njihov cilj, zašto se kandiduju“.

Jovanović smatra da je previše sličnosti između politike Jeremića i SPS i da 30 odsto njegovih birača dolazi iz pravca onih koji su bili za socijaliste od osnivanja stranke, da deo dolazi iz desnice, DSS, čak i od radikala. Ocenjuje da bi eventualno isticanje kandidata ispred SPS bilo, pre svega, sa ciljem da se marginalizuje Jeremić.

Ko je kod Jankovića u Političkom savetu

Proteklog vikenda oglasio se Politički savet Saše Jankovića saopštenjem u kojem reaguje na istupe ministra unutrašnjih poslova. Danas je pokušao da sazna ko je član tog tela, međutim u odgovoru koji smo dobili piše: „Svi organi izbornog štaba Saše Jankovića su u procesu formiranja, ne možemo vam dati kompletnu informaciju, obavestićemo vas kada proces bude završen“. Prema našim nezvaničnim saznanjima, u Političkom savetu su predsednici stranaka i pokreta koji podržavaju Jankovićevu kandidaturu.

Podrška

Više organizacija i pokreta iz Vojvodine ovih dana uputilo je podršku Jankoviću, a juče je to učinila i organizacija Zelena mreža Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari