Janković: Nisam siguran da sam čovek za gradonačelnika 1Foto: Medija centar

Demokratski blok koji pravimo za izbore u Beogradu biće pobednički, izjavio je danas predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković i objasnio da kandidat za gradonačelnika moraju da budu muškarac ili žena koji to najbolje mogu da rade, ali da nije siguran da je to on.

Beograd će, kao što i treba glavni grad da bude, biti prvo mesto gde će vlast Aleksandra Vučića biti smenjena, rekao je Janković novinarima posle početka prikupljanja potpisa za članstvo u PSG. Demokratski će blok će naći najbolju osobu za gradonačelnika, koja ne mora da bude član PSG ili neke
stranke, naglasio je Janković u sedištu PSG, u ulici Ilije Garašanina 22.
 
Prema mišljenju Jankovića, glavni problem Beograda nije to što u gradskoj vlasti sede nekompetentni ljudi, već je, pored te nekompetentnosti, problem i to što su „mentalno i na svaki drugi način deo korumpirane i kriminalne vlasti“. Janković smatra da Vučić danas više nije vlast, već predstava za građane, i misli da vlast u Srbiji imaju gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Vučićev brat Andrej, gradski menadžer Goran Vesić, vlasnik lista Informer Dragan Vučićević, „svi ti ljudi koji suštinski predstavljaju korpus vlasti“.
 
Naspram toga, mi moramo da se ujedinimo, istakao je Janković, jer nas je Vučić naterao da se zbijemo oko civilizacijskih vrednosti. On je objasnio da opoziciju na protestu na Trgu Republike u sredu nije okupilo političko jedinstvo, „nego činjenica da na drugoj strani postoji mrak“. Zato stranke, bez obzira na ideološke razlike, ne mogu sebi da „dozvole luksuz da se bave svojim internim politikama“, rekao je Janković.
 
Preko puta sebe imamo buldožer, koji mrvi Srbiju, mrvi naše društvo, uništava naše institucije. Mi smo sad pretpolitičko  društvo, ukazao je Janković i zato moramo prvo da stavimo rampu tom buldožeru i skrenemo ga sa našeg puta. Prema rečima Jankovića, predstavnici opozicije koji su bili
na Trgu Republike saglasni su oko dve stvari: prva je da neće raditi kao sadašnja vlast, niti voditi politiku „sa batinašima, lažima, ucenama prevarama i krađama“, a druga je demokratski dogovor sa građanima ko će dobiti mandat da povede Srbiju.
 
Dogovor o tome ko od nas ima taj mandat da politički povede Srbiju ka levici, desnici, ka centru, konzervatizmu il liberalizmu, objasnio je Janković.  Ali prvi naš zadatak jeste da smo demokratski na istoj ravni, nismo za krađu, nasilje, laži, istakao je Janković. On je ocenio da vlast ni jedan kapitalni projekat nije uspela da završi bez korupcije, a neke ni uopšte, napominjući i da je potpuno politizovala tajne službe i policiju, uništila pravosuđe i slobodu medija. I to je civilizacijska stvar, ne politička. Mi smo u civilizacijskoj opasnosti i zato smo stali zajedno da kažemo „Ne“, predočio je Janković.
 
On je rekao da su na potpisivanje članstva u PSG došli mnogi građani koji veruju da može da se uradi nešto kako bi se izašlo iz ove naizgled bezizlazne situacije. Zadovoljan sam time što su građani ovde, ali verujem da će ih biti širom Srbije, kada budemo otvorili kancelarije i u drugim gradovima i mestima, zaključio je Janković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari